- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Na prelazu Preševo-Tabanovce postavljena tabla „Otvoreni Balkan“

Pratite nas
Na ulaznoj strani graničnog prelaza Preševo-Tabanovce postavljena je tabla „Otvoreni Balkan“ (Open Balkan), kojom je obeležena traka namenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa statusom Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ministar finansija Siniša Mali je tim povodom saopštio da je cilj inicijative „Otvoreni Balkan“ da se značajno ubrza protok robe i usluga, stvori jedinstveno tržište radne snage i bolji uslovi poslovanja za kompanije, što će dovesti do bržeg razvoja privrede i višeg životnog standarda građana zemalja potpisnica sporazuma.
„Nastavljamo sa sprovođenjem inicijative ‘Otvoreni Balkan’ kako bi olakšali poslovanje privredi i ubrzali protok roba. Kamioni ne treba satima da čekaju na granicama već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u našoj zemlji“, naveo je Mali.
Ministar finansija je ukazao da je „Otvoreni Balkan“ od ogromnog značaja za jačanje regionalne saradnje i osnaživanje naših ekonomija, dodajući da su u okviru navedene inicijative potpisani sporazumi koji, osim olakšavanja trgovine, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.
Siniša Mali je podsetio i da je potpisan sporazum koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čime ćemo biti još privlačniji investitorima, koji će moći da dobiju radnike iz sve tri zemlje.
„Rešavamo pitanja koja muče privredu poput čekanja na granicama i komplikovanih administrativnih procedura, ili nedostatka radne snage. Sve su to stvari koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama ‘Otvorenog Balkana’“, poručio je ministar Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Granični prelaz Preševo - Tabanovce - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
REGION
„Brza traka“ za Otvoreni Balkan, kamioni sa hranom prolaze granicu bez čekanja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
REGION
Korak ka jedinstvenom tržištu rada: Potpisano šest sporazuma u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala