- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Brza traka“ za Otvoreni Balkan, kamioni sa hranom prolaze granicu bez čekanja

© Tanjug / Dragan KujundžićGranični prelaz Preševo - Tabanovce
Granični prelaz Preševo - Tabanovce - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Promet prehrambenih proizvoda između Srbije, Severne Makedonije i Albanije od danas bi trebalo da bude znatno lakši i brži jer je počeo da se primenjuje sporazum koji je nedavno potpisan u okviru inicijative Otvoreni Balkan.
To znači da praktično ništa neće otežavati procesuru izvoza poljoprivredno-prehrambenih prpoizvoda u odnosu na regulative zemalja, imaćemo poverenje jedni među drugima, radiće se kontrole kao što su se i do sada radile ali to neće otežavati izvoz, kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.
U izjavi za Jutarnji dnevnik RTS-a Đaković ističe da slobodan promet prehrambenih proizvoda između zemalja potpisnica sporazuma znači pre svega za one koji rade izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, jer preko 600 kompanija radi izvoz tih proizvoda na teritoriju Severne Makedonije i Albanije.
"Prosto objašnjeno, danas kada krene kamion u Severnu Makedoniju mi ćemo poslati najavu da takav kamion stiže kod njih, on će direktno otići na mesto gde treba da ode, tamo će se izvršiti kontrola papira i naš sertifikat će biti priznat u Severnoj Makedoniji i Albaniji i njhovi sertifikati kod nas", objašnjava savetnik mnistra poljoprivrede.
Prema njegovim rečima praktično ništa neće otežavati proceduru izvoza poljoprivredno- prehrambenih proizvoda u odnosu na regulative zemalja.
"Imaćemo poverenje jedni među drugima i stalno će se raditi kontrole, kao što su se i do sada radile, ali to neće otežavati izvoz već želimo da ubrazamo promet proizvoda", poručuje Goran Đaković.
Nadležne inspekcijske službe su se saglasile da međusobno priznaju dokumentaciju koja prati robu.
Dokumentacija je standardna i dalje, fito-sanitarni i veterinarski sertifikati s tim što kamoni neće morati dodatno da čekaju na granici za uzorkovanje u zemlji u koju se izvozi.
"Kamioni će dodatno otići na carinski terminal ili distributivni centar i tamo će se samo proveriti dokumentacija. Makedonski ili albanski službenici će imati naše nalaze i nema potrebe da ih ponovo rade. Da ne bi bilo zloupotrebe kontrole uzoraka će se raditi i dalje, ali o trošku države", poručuje Đaković.
Dodaje da je do sada je bilo slučajeva da kamoni stoje na granici i da roba propada. To neće više biti slučaj, moguća je samo rutinska kontrola pasoša vozača koji vozi kamion, a ostalo se sve odvija potpuno nesmetano.
"Ukupan obim izvoza između ove tri države je 300 milona evra, svega 70 miiliona evra sa Albanijom. Ako imamo u vidu da je samo izvoz hrane za kućne ljubiimce iz Srbije bio 100 miliona evra, a simboličnih 70 između Albanije i Srbije možete da zamislite koliki je to prostor za saradnju. Mislim da mi njima možemo dosta toga da ponudimo, od kafe, vode, sokova, žitarica, kromipra. Naravno i mi od Severne Makedonije kupujemo vina, grožđe, suvo grožđe i neke druge proizvode i mislim da treba da se radujemo ovoj saradnji", poručuje savetnik ministra poljoprivrede.
Dodaje da treba da se radujemo napretku turizma u Albaniji jer ćemo tako moći da plasiramo više prehrambenih proizvoda toj zemlji.
"Mislim da tu naša konditorska industrija, koja je prilično jaka, ima mogućnost za dobar plasman. Nadam se da ćemo u narednih pet godna imati višestruko veći izvoz i uvoz", rekao je Goran Đaković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala