- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jermenija i Azerbejdžan počinju pripreme za mirovne pregovore, Kremlj pozdravlja odluku

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev  - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev nakon trilateralnog sastanka u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom naložili su ministarstvima spoljnih poslova svojih zemalja da započnu pripreme za mirovne pregovore Bakua i Jerevana, saopštila je pres-služba jermenske Vlade.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nakon sastanka postignut je dogovor da se do kraja aprila, u skladu sa sporazumom iz Sočija od 26. novembra 2021. godine, formira bilateralna komisija za pitanja razgraničenja između Jermenije i Azerbejdžana“, precizirano je u saopštenju. Komisija će se takođe baviti pitanjima osiguravanja bezbednosti i stabilnosti duž granica.
Premijer Jermenije je tokom sastanka govorio o situaciji u nepriznatom Nagorno-Karabahu i humanitarnim problemima koji su se pojavili kao rezultat nedavnih akcija azerbejdžanskih jedinica.

Značajan napredak

Šef Evropskog saveta je nakon sastanka u Briselu saopštio da su strane postigle značajan napredak.
„Za Evropsku uniju je veoma važna stabilnosti i prosperitet Zakavkazja, stoga podržavamo sve pozitivne napore, izgradnju mera poverenja. Danas smo postigli značajan napredak. Dogovorili smo se da se pokrene proces mirovnih pregovora za pripremu mogućeg mirovnog sporazuma, razgovor o svim neophodnim delovima takvog sporazuma“, istakao je Mišel.
Takođe je izrazio nadu da će napredak biti postignut već u narednim nedeljama.

Kremlj pozdravlja odluku

Kremlj pozitivno ocenjuje odluku vlasti Jermenije i Azerbejdžana da započnu proces mirovnih pregovora, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Jasno je da se radi o veoma, veoma dugotrajnom procesu, ali napredovanje u pravcu potpisivanja takvog dokumenta je sama po sebi pozitivna činjenica i pozdravlja se“, prokomentarisao je Peskov.
Ranije je ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov rekao za turske medije da je Azerbejdžan podneo Jermeniji predlog sa osnovnim principima za uspostavljanje odnosa između dve zemlje. Kasnije je pojašnjeno da predlog Bakua sadrži pet osnovnih principa za normalizaciju odnosa sa Jermenijom, između ostalog međusobno priznavanje suvereniteta država, teritorijalnog integriteta dve zemlje, odustajanje od teritorijalnih pretenzija.
Iz Ministarstva spoljnih poslova Jermenije saopšteno je da je Jerevan odgovorio na predloge Azerbejdžana i da se obratio kopredsedavajućima Minske grupe OEBS-a sa molbom da organizuju pregovore o mirovnom sporazumu sa Bakuom na osnovu Povelje UN, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Helsinškog dogovora.
Sastanak Vladimira Putina, Ihlama Alijeva i Nikole Pašinjana u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
RUSIJA
Putin sa Alijevom i Pašinjanom u Sočiju: Naše veze su duboke, ne bih voleo da propadnu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala