- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Jasenovac: logor smrti – zemlja živih“: Izložba i u Muzeju genocida u Parizu

CC0 / Public domain / Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata
Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Nakon Beograda, Kragujevca, Paraćina, Trebinja i Podgorice Muzej žrtava genocida predstaviće danas „Jasenovac: logor smrti – zemlja živih“ u Parizu, saopštili su iz Muzeja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Producent postavke je digitalna agencija „Nekst gejm“ iz Beograda, dok je Muzej žrtava genocida pružio neophodnu stručnu podršku.
Autori izložbe su g. Bogdan Španjević i g. Darko Nikolić, dok je stručni konsultant prilikom realizacije izložbe bila istoričarka Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida.
Izložba će do 20. aprila ove godine biti predstavljena u Kulturno-informativnom centru Republike Srbije u Parizu.
Realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.
Izložba, koja je do sada predstavljena u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu i Trebinju, donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu.
Postavka je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i kokreatori priča, prenosi Tanujg.
Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i, putem veb-aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj.
Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča, omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube. Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru.
Izložba pod nazivom „Jasenovac: logor smrti – zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu.
Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio-formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.
Svi segmenti postavke inspirisani su istorijskim događajima i stvarnim pričama, ali predstavljaju njihovu umetničku interpretaciju tako da posetioci ulaze i učestvuju u iskustvu koje zapravo liči na jednu vrstu interaktivnog filma u stvarnosti ili pozorišnog performansa.
Projekat teži da kroz sistematično i stručno izložene činjenice, kao i umetničke interpretacije događaja pruži doprinos stvaranju ambijenta u kome se bez predrasuda i politizacije govori o sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, ali i stvara atmosfera u kojoj se rane zaceljuju, a ne produbljuju.
Za Sputnjik su o ovom virtuelnom muzeju govorili njegovi autori, teolog Darko Nikolić i scenarista Bogdan Španjević:
Episkop pakračko - slavonski Jovan Ćulibrk ispred manastira u Jasenovcu. - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
REGION
Vladika Jovan: Naši „znalci“ znaju ime svakog zločinca u Jasenovcu, a ne znaju ime nijedne žrtve
Dara iz Jasenovca - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2021
Američki mediji: Priča o Jasenovcu – zverstva iz zanemarenog dela istorije
Vjekoslav Maks Luburić, osnivač i komandant ustaških logora - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Stvarni likovi iz filma „Dara iz Jasenovca“ i šta je sa njima bilo posle rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala