- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Austrija proteruje četvoro ruskih diplomata, Kanada ni ne razmišlja o tome

© AFP 2023 / JOE KLAMARZastava Austrije
Zastava Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Austrija proteruje četvoro ruskih diplomata, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Austrije, dok je kanadski premijer Džastin Trido naveo da Kanada ne planira da proteruje ruske diplomate jer to nije u interesu zemlje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ministarstvo inostranih poslova Austrije objavljuje da je donelo odluku da protera troje diplomata ruske ambasade u Beču i jednog diplomatu iz konzulata u Salcburgu“, navodi se u saopštenju austrijskog ministarstva.
Diplomate moraju da napuste teritoriju Austrije najkasnije 12. aprila 2022. godine
U saopštenju piše da su diplomate ruske ambasade „učestvovale u akcijama koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom i to je razlog što su proglašeni personama non grata“.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova odmah je saopštila da će Rusija odgovoriti na odluku Beča i obećala da će reakcija biti žestoka i povoljna za Rusiju.
Ona je navela da zemlje koje proteraju ruske diplomate neće zatvoriti ruske ambasade, u suprotnom će na njihove diplomatske misije biti obešen „katanac“.

Premijer Kanade: Odbijamo da proterujemo ruske diplomate

Sa druge strane Kanada ne planira da proteruje ruske diplomate s obzirom da to protivreči interesima zemlje, izjavio je premijer Kanade Džastin Trido.

„Moramo biti veoma pažljivi. Ne želimo da se lišimo izvora informacija u Moskvi u ovom kriznom periodu kada dolazi do novih diplomatskih pitanja. Ako bismo proterali ruske diplomate iz Kanade, kao što su uradile druge zemlje i naši saveznici, onda bismo i mi izgubili naše diplomate u Moskvi“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, proterivanje ruskih diplomata bi za sobom povuklo odgovor Rusije i Otava ne bi mogla da sačuva kontakt sa Moskvom i da bude podrška Kanađanima u Rusiji.
Prema informacijama „Radija Kanada“, kanadski premijer je takvu odluku doneo bez obzira na pritisak konzervativnih kanadskih političara koji su pozivali da se da jasan signal Kremlju.
Brojne evropske zemlje ove nedelje saopštile su da proteruju ruske diplomate, među kojima su baltičke zemlje, Slovenija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Danska i Rumunija. Danas je Evropska unija saopštila da proglašava 19 zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije pri EU za persone non grata. Sa svoje strane, Moskva je obećala adekvatan odgovor. Za nešto više od mesec dana proterano je više od 300 ruski diplomata.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Zaharova: Proterivanje ruskih diplomata - nedopustiva mera pritiska na Moskvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala