- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peti paket britanskih sankcija: Na udaru Zberbanka i Moskovska kreditna banka

© Flickr / Loz PycockForin ofis
Forin ofis - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Velika Britanija saopštila je da potpuno zamrzava imovinu Zberbanke i Moskovske kreditne banke, da uvodi zabranu uvoza proizvoda ruske crne metalurgije i ulaganja u Rusiju, najavila prekid uvoza uglja i nafte iz Rusije do kraja ove godine i uvela personalne sankcije protiv osam ruskih državljana.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Informacije o petom paketu antuskih sankcija objavilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.
Kako je navedeno u Forin ofisu, „Zberbanka je najveća banka u Rusiji, a zamrzavanje njene imovine u Britaniji izvršeno je u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama“.
Proizvode od crnih metala koji su potpali pod sankcije, britanski MIP nazvao je „ključnim izvorom prihoda” za Moskvu. U saopštenju se pominju i „nova ograničenja mogućnosti dobijanja u Britaniji svetsko priznatih kvantnih tehnologija i naprednih tehnologija za proizvodnju naprednih materijala“.
Što se tiče zabrane investicija u Rusiju, napominje se da je 2020. njihov obim dostigao 11 milijardi funti (14,3 milijarde dolara).
Taj korak „biće još jedan snažan udarac ruskoj ekonomiji i dodatno će ograničiti njene mogućnosti“, smatraju u Londonu.
Osim toga, u saopštenju MIP-a govori se o planovima britanskih vlasti da odustanu od uvoza ruskog uglja do kraja 2022. godine. Ministarstvo je takođe saopštilo o zabrani izvoza opreme za preradu nafte u Rusiju od sledeće nedelje. Britanska vlada je, podsećanja radi, ranije saopštila da do kraja ove godine namerava da obustavi uvoz ruske nafte.
„Do kraja 2022. godine će Velika Britanija okončati svoju zavisnost od ruskog uglja i nafte i, što je pre moguće nakon toga, prestaće da uvozi gas“, navodi se u saopštenju.
Istovremeno, MIP navodi da su ograničavajuće mere, koje podrazumevaju zabranu ulaska u zemlju i zamrzavanje imovine u slučaju otkrivanja, pogodile generalnog direktora „Gasprom njefta“ Aleksandra Djukova, generalnog direktora ruskog proizvođača kamiona „Kamaz“ Sergeja Kogogina zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, generalnog direktora kompanije „Alrosa“ (svetskog lidera u proizvodnji dijamanata) Sergeja Ivanova, predsednika uprave „Gasprombanke“ Andreja Akimova i fudbalera moskovske „Lokomotive“ Borisa Rotenberga i druge.
Podsetimo, Rusija je započela vojnu operaciju u Ukrajini sa ciljem denacifikacije i demilitarizacije te zemlje, te sprečavanja napada na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. Kao odgovor na tu operaciju, zemlje EU, Velika Britanija i SAD uveli su sankcije Rusiji.
Zgrada međunarodne novinske agencije Rusija sevodnja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Nove britanske sankcije: Na udaru „Rusija sevodnja“ i drugi; Simonjan: Još jedna u nizu uvreda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala