- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nove američke sankcije: Na udaru Putinove ćerke, porodica Lavrova, Mišustin i Medvedev

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Rusije
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Vašington uvodi sankcije protiv ćerki predsednika Rusije Vladimira Putina, supruge i ćerke ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ruskog premijera Mihaila Mišustina i zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, saopštio je visoki zvaničnik američke administracije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Uvodimo sankcije protiv Putinovih ćerki, supruge i ćerke Lavrova“, saopštila je Bela kuća.

Prema saopštenju koje je objavila pres-služba Bele kuće, sankcije se uvode i protiv „članova Saveta bezbednosti Rusije, uključujući bivšeg premijera Dmitrija Medvedeva i Mišustina“.
„Time će oni biti odsečeni od finansijskog sistema SAD i biće im zamrznuta sva imovina koju poseduju u Sjedinjenim Američkim Državama“, dodaje se u saopštenju.

Sankcije protiv Zberbanke i Alfa banke

Istovremeno, navodi se da SAD uvode parališuće sankcije protiv Zberbanke i Alfa banke, što je jedna od mera u novom sankcionom paketu koji Amerika uvodi zbog Ukrajine.
„Tim potezom biće zamrznuta sva imovina pomenutih banki povezanih sa američkim ekonomskim sistemom i američkim rezidentima biće zabranjeno poslovanje sa njima“, dodaje Bela kuća.

Bela kuća je objavila još jednu odluku, a to je uvođenje potpune zabrane novih investicija u Rusku Federaciju predsedničkim ukazom. Američke vlasti očekuju da će taj potez pojačati izolaciju Rusije od globalne ekonomije.

Antiruske sankcije – fleksibilne

Prema rečima visokog zvaničnika američke administracije, SAD mogu da povećaju ili ublaže sankcije Rusiji u zavisnosti razvoja situacije oko Ukrajine.
„Sankcije su napravljene tako da budu prilično fleksibilne. Možemo ih povećati ili smanjiti u zavisnosti od okolnosti“, objasnio je on tokom telefonskog brifinga.
Kako kaže, „odbacujemo kapital, tehnologije, talente koji bi mogli da stignu u Rusiju i kombinacija koraka koje preduzimamo stvara tu silaznu spiralu koja se ubrzava kako Putin eskalira situaciju“. I ako on ikada „promeni kurs, ta negativna povratna petlja će se usporiti i verovatno moći da se okrene“, rekao je zvaničnik, dodajući da „ništa od ovoga nije trajno“.

Ko je izuzet iz američkih sankcija

Nove američke sankcije ne uvode se svim velikim ruskim državnim preduzećima i te restriktivne mere neće važiti za kompanije u energetskom sektoru, precizirao je visoki zvaničnik. On dodaje da će američko Ministarstvo finansija 7. aprila saopštiti koja su velika ruska državna preduzeća uvrštena na crnu listu SAD.

„Dok nastavljamo da pooštravamo sankcije i druge ekonomske mere protiv Rusije zbog njenog brutalnog rata protiv Ukrajine, potvrđujemo našu privrženost izuzimanju iz tih mera glavnih humanitarnih aktivnosti, kao i onih povezanih sa njim, koje su od koristi ruskom narodu i ljudima širom sveta“, saopštila je Bela kuća.

Kako je precizirano, reč je o aktivnostima u vezi sa snabdevanjem hranom, poljoprivrednim dobrima, medicinskim sredstvima i lekovima, kao i pružanjem telekomunikacionih usluga.
„Ove oblasti aktivnosti nisu meta naših sankcija i američke i zapadne kompanije mogu da nastave da rade u tim sektorima u Rusiji“, dodala je administracija.
Istovremeno, visoki zvaničnik administracije SAD ocenio je da će zbog sankcija ruska ekonomija izgubiti svoje mesto u prvih 20.
„Ekonomski šok samo ove godine će, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, eliminisati ekonomske dobitke u proteklih 15 godina. Rusija je ranije bila 11. najveća ekonomija sveta. Sada je velika verovatnoća da će ispasti iz prvih 20“, smatra zvaničnik.

O Kini i EU

On se osvrnuo i na stav Kine o antiruskim sankcijama, rekavši da Peking za sada nije pokazao jasnu želju da naruši sankcioni režim Zapada protiv Moskve zbog situacije u Ukrajini.
Na pitanje novinara da li Kina, po mišljenju Vašingtona, pokušava da naruši sankcije uvedene protiv Rusije, odgovorio je da „iz javne retorike Pekinga zaključujemo da on barem eksplicitno ne pokazuje želju da to uradi“.
Sjedinjene Američke Države će to pomno pratiti, istakao je visoki predstavnik Bele kuće.
Istovremeno, on je napomenuo da SAD očekuju da Evropska unija danas objavi nove korake za smanjenje zavisnosti od ruskih energenata. „Kao što smo rekli, mi spuštamo status Rusije kao vodećeg dobavljača energenata i time prekidamo njen najveći izvor izvoza i budžetskih prihoda. A danas ćete čuti više od EU o njihovim naporima da načine još jedan korak napred“, dodao je zvaničnik tokom telefonskog brifinga.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Bela kuća saopštila šta je cilj sankcija protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala