- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO otvara centar za razvoj kvantne tehnologije

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDZastave NATO-a
Zastave NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
NATO će otvoriti novi centar za razvoj kvantne tehnologije u danskoj prestonici Kopenhagenu, rekao je danski ministar odbrane Morten Bodskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Centar za razvoj kvantne tehnologije NATO biće deo Instituta „Nils Bor“ pri univerzitetu u Kopenhagenu, a njegov zadatak biće da razvija i testira novu višenamensku tehnologiju.
„Danska ima jaku poziciju u kvantnoj tehnologiji, te zato može da da veliki doprinos u njenom razvoju u NATO. To će biti od koristi za Alijansu, ali i dansku bezbednost, kao i za kontinuirani razvoj društva i privrede“, rekao je danski ministar odbrane Morten Bodskov.
Ministar prosvete u nauke Jesper Petersen kazao je da će razvoj kvantne tehnologije dovesti do ogromnih promena.
„Sa ovim centrom, Danska će biti u središtu zajedničke bezbednosne politike na tom polju. Želimo da privučemo neke od vodećih svetskih istraživača i kompanija“, rekao je Petersen i dodao da bi centar trebalo da proradi na jesen.
Centar za razvoj kvantne tehnologije u Kopenhagenu baviće se razvojem nove kvantne tehnologije i obukom kompanija za njenu primenu, navodi Danski radio.
Kako navodi taj medij, kvantna tehnologija koja će se razvijati u tom centru imaće primenu u tranziciji ka zelenim izvorima energije, navigaciji, istraživanju i drugim područjima, ali ne samo za vojne primene.
„On će moći da pomogne u revoluciji naše odbrane od sajber napada i da ojača našu sajber bezbednost“, kazao je danski ministar odbrane.
Henrik Moltke, stručnjak Danskog radija za nove tehnologije, kaže da će kvantna tehnologija, na primer, u potpunosti promeniti polja kao što su sigurne komunikacije ili šifrovanje. Kako obrazlaže, kvantni kompjuteri će mnogo lakše razbijati šifrovane kodove i tajne poruke.
Takođe, dodaje Moltke, budući da kvantni računari mogu da obrade znatno više informacija nego klasični kompjuteri, na vojnom planu mogu biti od velike koristi, dajući smernice o mogućim pozicijama neprijatelja, njegovim smerovima kretanja ili pravcima napada.
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriveno novo stanje materije kakvo do sada nije viđeno
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Predstavljen prvi kvantni računar u Evropi
Cern  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Eksperiment koji menja fiziku: Da li su naučnici na pragu otkrića pete sile /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala