- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapad pokušava da prebaci svoje greške na Rusiju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Situacija na globalnom tržištu hrane se u poslednje vreme pogoršala zbog grešaka Zapada i uvođenja sankcija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin i dodao da Zapad pokušava da sve svoje greške u ekonomskoj politici prebaci na Rusiju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Kao što znate, situacija na globalnom tržištu hrane se primetno pogoršala u poslednje dve godine. Upravo u poslednje dve godine. Greške u ekonomskoj, energetskoj i prehrambenoj politici razvijenih zemalja dovele su do naglog rasta cena prehrambenih proizvoda u celom svetu još pre dve godine. A situacija se poslednjih nedelja samo pogoršava“, rekao je Putin na skupu o agroindustrijskom kompleksu.

Putin je napomenuo da se u uslovima minimalnih zaliha hrane u svetu uvode nove sankcije.
„Blokira se rad preduzeća i logistika isporuka đubriva iz Rusije i Belorusije. A sopstvena proizvodnja đubriva na Zapadu opada zbog visokih cena prirodnog gasa, što je takođe rezultat njihovih aktivnosti, zapravo, naših partnera na Zapadu“, dodao je predsednik Rusije.
Kako je naveo, neke zemlje će pokušati da kupuju hranu, što će zakomplikovati situaciju u siromašnim zemljama.
„Razvijene države će kroz mehanizam finansijske emisije pokušati da otkupe, povuku ka sebi tokove hrane, čime će, bez sumnje, neizbežno pogoršati nestašicu prehrambenih proizvoda u najsiromašnijim regionima sveta, podstaći nove talase migracija i generalno podići svetske cene hrane još više“, objasnio je Putin.
On je dodao da je potrebno pažljivo pratiti parametre izvoza poljoprivrednih proizvoda u neprijateljske zemlje, a pri isporukama u inostranstvo biti „pažljiviji“.
Putin je istakao da su niske cene hrane konkurentska prednost Rusije.
„Povećan obim proizvodnje omogućava nam da obezbedimo da cene prehrambenih proizvoda u Rusiji budu niže nego na svetskom tržištu. Prehrambena samodovoljnost je realna konkurentska prednost Rusije i to bi trebalo da funkcioniše u interesu naših građana“, konstatovao je ruski lider.

Pritisak na „Gasprom“

Situacija u energetskom sektoru u svetu se pogoršava zbog netržišnih mera i pritiska na kompaniju „Gasprom“ u nekim evropskim zemljama, dodao je Putin.
„Svedoci smo još jednog pokušaja naših partnera da sopstvene greške u oblasti ekonomije i energetike prebace na Rusiju i da o našem trošku ponovo rešavaju pitanja i probleme koji se u vezi s tim javljaju“, rekao je on.
Kao odgovor na pozive na nacionalizaciju energetskih sredstava Rusije na Zapadu, Putin je istakao da je to mač sa dve oštrice.
„Već slušamo izjave zvaničnika (na Zapadu) o mogućoj nacionalizaciji neke naše imovine. Otići ćemo tako daleko da niko ne zaboravi da je to mač sa dve oštrice“, ocenio je Putin.

Pokrivene prehrambene potrebe Rusije

Putin je naglasio da kapaciteti domaćih preduzeća više nego pokrivaju potrebe Rusije za žitaricama i suncokretovim uljem.
„Za poslednjih sedam godina proizvodnja poljoprivrednih proizvoda u Rusiji porasla je za 15 odsto, a hrane – za više od četvrtine. Za glavne prehrambene grupe, naše domaće tržište je u potpunosti obezbeđeno sopstvenom produkcijom, sopstvenom proizvodnjom. A za neke robe, na primer, suncokretovo ulje, žito, kapaciteti domaćih preduzeća više nego pokrivaju potražnju i pojavio se veoma dobar izvozni potencijal“, oceni je Putin.
On je dodao da je do kraja 2020. Rusija postala izvoznik poljoprivrednih proizvoda, zemlja izvozi više hrane nego što kupuje.
„Danas naše isporuke pokrivaju oko 160 zemalja sveta. Ovaj rezultat uspeo je da se postigne, između ostalog i u uslovima pandemije, kada su u celom svetu bile narušene proizvodne i logističke veze“, zaključio je ruski predsednik.
Novčanice Rusije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Trgovina u rubljama u stalnom usponu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala