- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Provokativne insinuacije“: Rusija isključuje mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini

© Sputnik / Press-služba MO RF / Uđi u bazu fotografijaBalističke rakete Rusije
Balističke rakete Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Insinuacije o navodnoj mogućnosti da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini nemaju racionalnu osnovu, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici komisije UN za razoružavanje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sa žaljenjem konstatujemo da se od neodgovornih zapadnih političara i stručnjaka mogu čuti provokativne insinuacije o navodnoj mogućoj upotrebi nuklearnog oružja od strane Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. Te dezinformacije nemaju ni najmanju racionalnu osnovu, imaju za cilj da podstaknu antirusku histeriju i namenjene su publici koja nije upoznata sa osnovama ruske politike u oblasti bezbednosti i odbrane, koja je isključivo odbrambenog karaktera“, poručio je Poljanski.
On je naglasio da je moguće da Rusija upotrebi nuklearni potencijal samo kao odgovor na upotrebu nuklearnog i drugih vrsta oružja za masovno uništavanje protiv nje i/ili njenih saveznika ili u slučaju agresije protiv Rusije uz upotrebu konvencionalnog oružja, kada je ugroženo postojanje države.
Kako je precizirao, „ovi kriterijumi se ni na koji način ne mogu primeniti na trenutni scenario u Ukrajini“.
„Štaviše, Rusija se čvrsto pridržava principa prema kome ne može biti pobednika u nuklearnom ratu i on ne bi trebalo da bude pokrenut“, precizirao je Poljanski.

Američko nuklearno oružje u Evropi

Sjedinjene Američke Države treba da povuku svoje nuklearno oružje iz Evrope i da likvidiraju infrastrukturu za njegovo raspoređivanje.
„Kršenjem obaveza iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, na teritoriji pojedinih nenuklearnih evropskih zemalja i dalje se nalazi američko nestrateško nuklearno oružje, sprovodi se modernizacija takvog naoružanja i sredstava za njegovu isporuku, nastavlja se održavanje takozvanih 'zajedničkih nuklearnih misija' NATO-a koje podrazumevaju uključivanje nenuklearnih članica Alijanse u obuke o rukovanju nuklearnim oružjem i njegovoj upotrebi“, objasnio je diplomata.
Po njegovim rečima, „treba prestati sa takvom praksom, vratiti nuklearno oružje na nacionalnu teritoriju vlasnika i likvidirati infrastrukturu“.
Govoreći o ruskom moratorijumu na raspoređivanje kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa, Poljanski je istakao da je moratorijum i dalje na snazi, te da će njegova dalja sudbina direktno zavisiti od razmera i sadržaja akcija za jačanje snaga i sredstava NATO-a na ruskim zapadnim granicama i isporuka naoružanja Ukrajini.
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
RUSIJA
Rusija: Aktiviraćemo nuklearno oružje samo u slučaju odbrane suvereniteta zemlje
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
RUSIJA
Poljska otvorena za razmeštanje američkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala