- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska otvorena za razmeštanje američkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Potpredsednik poljske vlade, predsednik Odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu Poljske Jaroslav Kačinjski izjavio je da je njegova zemlja otvorena za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
„Ako bi nas Amerikanci zamolili da razmestimo nuklaerno oružje u Poljskoj, bili bismo otvoreni za to. To bi znatno intenziviralo obuzdavanje Moskve“, rekao je Kačinjski u intervjuu za nemački list „Velt am Sontag“.
Kako kaže, to pitanje se trenutno ne postavlja, ali bi „to uskoro moglo da se promeni“.
U isto vreme, Kačinjski je apelovao da se u Poljskoj izgradi novi komandni centar NATO-a.
„Želeli bismo da imamo u Poljskoj veliki operativni komandni centar NATO-a, kao, na primer, u Brunsumu u Holandiji, odakle se planiraju i izvode zajedničke operacije Alijanse. To bi bio jasan signal Moskvi da rukovodeći nivo NATO-a sada postoji i na Istoku“, objasnio je on.
Osim toga, zamenik poljskog premijera smatra da bi Alijansa trebalo da učini više za regulisanje situacije u Ukrajini.
„Prvo je izvođenje mirovne misije. To je, naravno, moguće samo uz odobrenje Ukrajine. Zatim, sve zemlje NATO-a bi trebalo da napokon isporuče oružje koje aktivno traži ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski“, dodao je.
Kačinjski je takođe pozvao na povećanje američkog vojnog kontingenta u Evropi na 150 hiljada.
„Poljska bi pozdravila ako bi Amerikanci povećali svoje prisustvo u Evropi sa sadašnjih 100 hiljada vojnika na 150 hiljada u budućnosti zbog rastućeg agresivnog ponašanja Rusije“, rekao je političar.
On predlaže da od tog broja 75.000 vojnika bude trajno raspoređeno na istočnom krilu NATO-a, odnosno na granicama sa Rusijom, a 50.000 vojnika samo u baltičkim državama i Poljskoj. Istovremeno je istakao da američka vojska u najvećoj meri obezbeđuje bezbednost Poljske.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Bojeva glava nuklearne rakete - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2020
Upozorenje američkog diplomate: Nuklearno oružje u Poljskoj — ozbiljno provociranje Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala