Upozorenje američkog diplomate: Nuklearno oružje u Poljskoj — ozbiljno provociranje Rusije

© Sputnik / Sergey KazakBojeva glava nuklearne rakete
Bojeva glava nuklearne rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prebacivanje nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku je nesumnjivo opasna i skupa ideja. Istovremeno, to je i provokacija, koja će uneti razdor među zemlje NATO-a i sigurno se neće dopasti Rusiji, koja u vidu odgovora, može napasti neku od članica Alijanse, izjavio je bivši američki diplomata Stiven Pajfer, a prenosi „Gazeta”.

Kako piše „Gazeta”, Pajfer, američki diplomata koji je svojevremeno radio u Poljskoj, kritikovao je ovaj nedavni predlog ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država u Varšavi Džordžet Mosbaher.

„Ukoliko Nemačka želi da smanji stepen svog nuklearnog potencijala i da oslabi NATO, onda bi Poljska — koja savesno ispunjava svoje obaveze, shvata rizik i nalazi se na istočnom krilu NATO-a — mogla da preuzme taj potencijal”, napisala je ona na Tviteru.

​Pajfer se protivi ovom predlogu i nada se da on ne odražava stav američki vlasti, a ne isključuje ni da Mosbaherova nije dovoljno kompetentna po pitanjima nuklearnog oružja.

Skup i opasan predlog

On dalje objašnjava kako bi sprovođenje tog skupog predloga zahtevalo izgradnju posebne infrastrukture, s obzirom da se takvo oružje čuva u specijalnim izolovanim avionskim bunkerima, kojih na poljskoj teritoriji trenutno nema.

Štaviše, Pajfer smatra i da je ova operacija veoma opasna, jer bi bombe B61 na teritoriji Poljske mogle biti napadnute od strane Rusije pomoću raketa „Iskander”, raspoređenih u Kalinjingradskoj oblasti.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaLansiranje balističke rakete operativno-taktičkog raketnog sistema "Iskander M" sa poligona u Astrahanskoj oblasti
Upozorenje američkog diplomate: Nuklearno oružje u Poljskoj — ozbiljno provociranje Rusije - Sputnik Srbija
Lansiranje balističke rakete operativno-taktičkog raketnog sistema "Iskander M" sa poligona u Astrahanskoj oblasti

Pored toga, objašnjava on, na ruskom nišanu našle bi se i baze s lovcima F-16.

Bivši američki diplomata takođe je zabrinut, jer bi ovakva odluka bila previše provokativni korak prema Rusiji i da bi moglo doći do zaoštravanja situacije, kao u vreme Karipske krize 1962. godine, kada je Rusija rasporedila rakete na Kubi na udaljenosti od 150 kilometara od američke granice.

Moguć razdor među NATO članicama

Prema Pajferovom mišljenju, ova odluka bi još mogla uneti razdor među članicama NATO-a, zato što bi se deo njih možda usprotivio prebacivanju nuklearnog oružja u Poljsku.

Ovi sukobi bi, generalno, smatra on, oslabili ceo NATO i izazvali Rusiju da napadne neku od članica Alijanse.

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZNATO
Upozorenje američkog diplomate: Nuklearno oružje u Poljskoj — ozbiljno provociranje Rusije - Sputnik Srbija
NATO

Kako rezimira „Gazeta”, trenutno se oko 20 američkih nuklearnih bombi B61 nalazi u vojnoj bazi Bihel u Nemačkoj.

U slučaju da NATO odluči da ih upotrebi, navodi list, one mogu biti bačene s američkih ili nemačkih aviona, osposobljenih za takvu vrstu operacije. Ovaj scenario uključuje tekuće vežbe američke i nemačke vojske, a, odnedavno, u njima učestvuju i poljski avioni F-16. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala