- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oborena dva helikoptera za evakuaciju lidera „Azova“, Marijupolj će biti oslobođen od nacionalista

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuska garda u Melitopolju
Ruska garda u Melitopolju - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Ruska vojska je u napadu visokopreciznim raketima uništila ukrajinski komandni punkt jedinica teritorijalne odbrane, skladište goriva i pogon za remont oklopne tehnike, a kod Marijupolja su oborena još dva helikoptera Mi-8 za evakuaciju lidera „Azova“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Visokopreciznim raketama vazdušnog baziranja je uništen komandni punkt jedinica teritorijalne odbrane, skladište goriva i pogon za popravku oklopne tehnike u području naselja Zoločev i Čugujev“, precizirao je general-major.

Prema njegovim rečima, u području Marijupolja je 5. aprila ujutro sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da evakuiše vođe nacionalističkog bataljona „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Dva ukrajinska helikoptera Mi-8, koja su pokušala da se probiju do grada sa strane mora, oborena su prenosnih PVO sistema, istakao je Konašenkov.

General-major je naveo da je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno 125 aviona, 93 helikoptera, 403 drona, 1.981 tenk i druga borbena oklopna vozila, 854 artiljerijskih sredstava i minobacača, kao i 1.876 jedinica specijalne vojne tehnike.
„Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i raketne snage pogodile su tokom dana 33 vojna objekta Ukrajine. Među njima je osam komandnih punktova, tri logistička skladišta, kao i 21 uporište i rejone koncentracije vojne tehnike ukrajinske vojske“, rekao je on, dodajući da su ruski PVO sistemi za dan oborili pet ukrajinskih jurišnih dronova.

Marijupolj će biti oslobođen od nacionalista

Portparol je saopštio da su nacionalističke formacije Ukrajine u Marijupolju odbile da polože oružje i izađu kroz humanitarne koridore, te da će stoga grad osloboditi snage Ruske Federacije i DNR.
S tim u vezi, podsetio je da je ranije Moskva u više navrata iznosila predloge kijevskom režimu o mogućnosti povlačenja iz Marijupolja ukrajinskih trupa koje su dobrovoljno položile oružje, kao i da im je jutros ponovo predloženo da obustave borbena dejstva, polože oružje i odu na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.
„Međutim, kijevski režim redovno ignoriše te predloge. Uzimajući u obzir nezainteresovanost Kijeva da sačuva živote svojih vojnika, Marijupolj će biti oslobođen od nacionalista zahvaljujući Oružanim snagama Rusije i Donjecke Narodne Republike“, istakao je Konašenkov.
On je rekao da su snage LNR na severodonjeckom pravcu probile odbranu 57. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, likvidiravši 50 osoba i uništivši devet oklopnih vozila. Sada se bore na na istočnoj periferiji naselja Novotoškovskoje, dodao je.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ruska garda u Melitopolju - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Ruska avijacija pogodila 17 vojnih objekata Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala