- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svet će saznati istinu o ukrajinskoj Buči: Rusija neće odustati od sednice SB UN

© AP Photo / Seth WenigDmitrij Poljanski
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Rusija će insistirati na današnjem održavanju sednice Saveta bezbednosti UN u vezi sa ukrajinskom provokacijom u gradu Buča, uprkos pokušajima Velike Britanije da odbije organizaciju sednice, saopštio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Teško je zamisliti i shvatiti, ali predsedavanje Velike Britanije Savetom bezbednosti, koje samo što nije počelo, pokušava da nam uskrati pravo da tražimo zasebnu sednicu SB UN o strašnoj ukrajinskoj provokaciji u Buči. Zahtevali smo sednicu 4. aprila u tri sata (devet sati uveče po srednjoevropskom vremenu) 24 sata pre zakazane sednice u utorak, potpuno u skladu sa pravilima procedure Saveta bezbednosti“, napisao je Poljanski na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, Moskva će „insistirati da se sastanak održi u ponedeljak, kako je i traženo“.
„Ogorčeni smo obimom i surovošću insceniranja organizovanog u Buči u najboljoj tradiciji 'filmova Belih šlemova'. Današnji ukrajinski neonacisti su potpuno verni staroj nacističkoj školi Gebelsovih provokacija i pokušavaju da prebace krivicu na Rusiju“, istakao je Poljanski.
On je primetio da „ima upadljivih nedoslednosti i grešaka u inceniranju“, što je, kako kaže, „već razotkriveno na internetu“. Ruski diplomata smatra da Britanci pokušavaju da iskoriste proceduralne izgovore da odbace rusku inicijativu pošto je za utorak zakazana još jedna sednica SB UN na širu temu.

„Očigledno žele da ne pokrećemo ovu temu zasebno, jer će to naneti štetu reputaciji zapadnih zemalja koje su već optužile Rusiju za ubijanje civila u Buči. Ali to neće uspeti i svet terba da sazna istinu“, istakao je Poljanski.

London rizikuje da se kompromituje

Kako kaže, odbijajući da održi zasebnu sednicu SB UN, London rizikuje da od samog početka kompromituje svoje predsedavanje Savetom bezbednosti UN.
„Nadamo se da će jasna obaveza poštovanja tradicije Saveta bezbednosti prevladati nad nepoštenim taktičkim proračunima“, dodao je on, podsećajući britanske kolege da „takvo ponašanje ne priliči članu SB, a kamoli stalnom članu“.
Treba napomenuti da Rusija, kao predsedavajuća Savetom u februaru, uprkos svim ukrajinskim provokacijama i napetoj situaciji na terenu“, nije imala prigovor ni na jedan sastanak o Ukrajini, bez obzira koliko je malo vremena prošlo od zahtev za sastanak, rekao je diplomata.
Ranije je Ruska Federacija zatražila sednicu SB UN za danas. London, kao predsedavajući Savetom bezbednosti UN u aprilu, nije dao saglasnost na to.
Prethodno su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Istražni komitet Rusije: Buča je prevara i provokacija u cilju diskreditacije ruskih vojnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala