- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador pozvan u MIP Estonije zbog Buče

© Flickr / Alex LiivetZastava Estonije
Zastava Estonije - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Estoniji Vladimir Lipajev pozvan je u estonsko Ministarstvo spoljnih poslova zbog dešavanja u ukrajinskom gradu Buča, saopštila je pres-služba MIP-a te baltičke zemlje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako se precizira, ruskom ambasadoru je saopšteno da su zbivanja u Buči, koje Kijev i Zapad pripisuju ruskoj vojsci, „potpuno nepoštovanje ne samo međunarodnog prava, već i za osnovnih načela humanosti“.
„Estonija je više puta apelovala na Rusiju da primenjuje rezoluciju Generalne skupštine UN od 2. marta 2022. I odluku Međunarodnog suda UN od 16. Marta 2022. Godine, kao i da momentalno obustavi rat protiv ukrajinske države i naroda i da povuče svoje snage iz Ukrajine“, izjavio je podsekretar za Evropu pri estonskom Ministarstvu spoljnih poslova Mart Volmer.
S tim u vezi, Volmer je istakao da će Estonija nastaviti pomno da prati dešavanja u Ukrajini i da pomaže u dokumentovanju i istrazi prikupljenih dokaza.

MIP Estonije je naglasio da neumorno radi na političkoj izolaciji Rusiji, pooštravanju sankcija protiv nje, kao i pružanju podrške Ukrajini u vojnom i političkom smislu.

Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Ruska vojska je ovaj grad napustila 30. marta, a sutradan je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk potvrdio da u gradu nema nijednog ruskog vojnika, ali nije prijavio nikakve žrtve među civilima, a prvi „dokazi o zločinima“ pojavili su se tek četvrtog dana boravka Oružanih snaga Ukrajine u gradu. Poljska je predložila formiranje međunarodne komisije za istraživanje događaja u ukrajinskom gradu Buča, koje je Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo provokacijom.
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Peskov: Moskva kategorički negira sve optužbe za ubistvo civila u Buči
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala