- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Moskva kategorički negira sve optužbe za ubistvo civila u Buči

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskva
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Moskva kategorički negira sve optužbe na račun ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča i predlaže da se ova tema razmotri na maksimalno visokom nivou, uključujući Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mi kategorički odbacujemo sve optužbe. Štaviše, smatramo da se ova tema mora razmatrati na maksimalno visokom nivou“, rekao je Peskov.

Zato je, predložio je on, Moskva izrazila inicijativu da se ova tema „razmotri u Savetu bezbednosti“.
„Znamo da je ova inicijativa blokirana. Naše diplomate nastavljaju aktivne napore da se ovo pitanje ipak nađe na dnevnom redu SB. Tema je prilično ozbiljna“, konstatovao je Peskov.
Portparol Kremlja pozvao je međunarodne lidere da ne žure sa neosnovanim optužbama povodom situacije u Buči.
„Situacija je, bezuslovno, ozbiljna i zato tražimo da posebno mnogi međunarodni lideri ne žure sa izjavama, neosnovanim optužbama, već da ipak potraže informacije iz različitih izvora i barem saslušaju naše argumente“, istakao je Peskov.
Portparol je takođe dodao da ove informacije moraju biti ozbiljno ispitane i da ovim materijalima, ne treba mnogo verovati, jer su ruski stručnjaci iz Ministarstva otkrili znake falsifikovanja i različitih prevara.

„Faktologija i kalendarski sled događaj takođe ne govore u prilog verodostojnosti ovih tvrdnji“, dodao je Peskov.

U Kremlju ne komentarišu kako se ova situacija može odraziti na pregovore delegacija Rusije i Ukrajine.
„Mi za sada nemamo nikakav komentar na to. Za sada ne raspolažem informacijama o nastavku pregovora“, dodao je Peskov.
Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Ruska vojska je ovaj grad napustila 30. marta, a sutradan je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk potvrdio da u gradu nema nijednog ruskog vojnika, ali nije prijavio nikakve žrtve među civilima, a prvi „dokazi o zločinima“ pojavili su se tek četvrtog dana boravka Oružanih snaga Ukrajine u gradu.
Poljska je predložila formiranje međunarodne komisije za istraživanje događaja u ukrajinskom gradu Buča, koje je Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo provokacijom.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Lavrov: Situacija u ukrajinskoj Buči – još jedan lažni napad
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Istražni komitet Rusije: Buča je prevara i provokacija u cilju diskreditacije ruskih vojnika
 Eduard Basurin - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Basurin: Kijev može da ponovi provokaciju po uzoru na Buču i u drugim gradovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala