- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potpisao ukaz: Rusku vizu više nije jednostavno dobiti

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o recipročnim merama u viznom režimu koje su usledile kao odgovor na postupke neprijateljskih zemalja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ukaz je potpisan u skladu „sa potrebom preduzimanja hitnih mera kao odgovor na neprijateljske postupke Evropske unije“. U dokumentu se navodi da je Rusija obustavila važenje nekih tačaka sporazuma o pojednostavljenom izdavanju viza Evropskoj uniji, Norveškoj, Danskoj, Islandu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.
Između ostalog, tačke sporazuma se odnose na članove zvaničnih delegacija zemalja Evropske unije, kao i novinara. Na taj način se zaustavlja praksa po kojoj su vlasnici diplomatskih pasoša mogli da putuju u Rusiju bez viza.
Predsednik Rusije je dao nalog Ministarstvu inostranih poslova da u predstavništvo Evropske unije i ambasade navedenih zemalja pošalje odgovarajuća obaveštenja i da uvede lična ograničenja ulaska u Rusiju za strance i osobe bez ruskog državljanstva koje vrše neprijateljske akcije.
Vlada bi trebalo da pripremi i iznese Državnoj dumi predlog zakona o suspenziji međunarodnih ugovora o kojima se govori u Uredbi.
Odnosi Rusije i Evropske unije su se značajno pogoršali nakon početka specijalne ruske vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Evropska unija je nakon SAD uvela protiv Moskve sankcije, sve su se glasnije čuli pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata, a razne države su proterale nekoliko desetina ruskih diplomata.
Moskva je kao odgovor na sankcije uključila svih 27 zemalja Evropske unije i još deset zemalja koje ne pripadaju savezu u spisak neprijateljskih zemalja. Trenutno se na tom spisku nalazi 48 zemalja na čijem su čelu Sjedinjene Američke Države.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
RUSIJA
Zaharova: Zapad ne shvata da će njihove sankcije uticati i na druge zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala