- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapad ne shvata da će njihove sankcije uticati i na druge zemlje

© Sputnik / Mariя DevahinaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Zapad ne shvata da će antiruske sankcije negativno uticati i na privrede drugih zemalja koje su svesne njihove destruktivnosti i nelegitimnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U Delhiju su održani zaista analitički pregovori. Razgovor (Lavrova i Modija) bio je iskren... Ne politizovan... već zasnovan na procesima koji se sada odvijaju u svetu i koji su od globalnog značaja za sve oblasti života. Nažalost, sada su pokrenuti mnogi destruktivni procesi, pokrenuo ih je Zapad u oblasti ekonomije. To su, naravno, sankcije, njihovo odbacivanje od strane zemalja koje shvataju njihovu nelegitimnost i sve njihove posledice po ceo svet“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.
Prema njenim rečima, ova finansijska ograničenja, ograničenja razvoja nacionalnih ekonomija imaće posledice za različite kontinente na koje Zapad nije računao.
„Jednostavno (postoji) neshvatanje, čak i kako i gde će se to vratiti i gde će odreagovati“, naglasila je Zaharova.
Ona je dodala da su Sjedinjene Američke Države već osetile „bumerang“ od sopstvenih sankcija.

O proterivanju diplomata

Zaharova smatra da najnovija serija proterivanja ruskih diplomata iz zapadnih zemalja ima za cilj da ambasade budu uništene.
„Kod svih je različito. Neko kaže da se diplomate proteruju zbog aktivnosti koje su nespojive sa deklarisanim. Mi smo vrlo dobro svesni da se iza toga kriju sasvim druge stvari. To je demonstrativna pozicija kolektivnog Zapada koji nas optužuje da stvaramo krizu, pokušavajući da nas na taj način politički kazni“, istakla je portparolka.
„Negde odmah govore o političkoj komponenti, koja... se zaključuje u jednom: jednostavno učiniti sve da ruske diplomate, ruske ambasade budu uništene“, ocenila je ona.
„Naravno, ako se proteruje 45 ljudi, kao što je urađeno u Poljskoj, diplomate, desetine, kao što je urađeno u Bugarskoj i drugim istočnoevropskim zemljama. Već je najavljeno, bilo je curenja da će taj lanac biti nastavljen“, objasnila je Zaharova.
Prema njenim rečima, „ovo se namerno radi kako Rusija ne bi imala svoj glas u ovim zemljama, ni političkim kontaktima, ni informativnom pozicijom“.
„A da ne govorim o ekonomskoj aktivnosti“, zaključila je Zaharova.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Amsterdam - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Holandija, Belgija, Irska i Češka proteruju desetine ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala