- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Austrijski ministar protiv gasnog embarga

© Sputnik / StringerVentil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg usprotivio se embargu na isporuke gasa iz Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ne treba da pravimo grešku kao da postoji samo jedan put. Imamo i druge načine da pooštrimo sankcije i mi ih koristimo“, rekao je on za televiziju „OE24“.
Zabrana kupovine ruskog gasa vidi se kao jedan od načina za pooštravanje sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Pre početka vojne operacije, u ovom kontekstu se razgovaralo o nedavno izgrađenom gasovodu „Severni tok 2“, koji su mnogi evropski političari doživljavali kao politički projekat.
Istovremeno vlasti većine zemalja koje uvoze gorivo iz Rusije priznaju da je praktično nemoguće brzo pronaći alternativne izvore snabdevanja. Tako je austrijska ministarka energetike Leonore Gevesler napomenula da će Austrija težiti energetskoj nezavisnosti, ali da za sada previše zavisi od Rusije. Sa druge strane, nemački ministar finansija Kristijan Lindner naveo je da zemlje Evropske unije trenutno ne mogu da odustanu od ruskog gasa.
U svetlu pooštravanja ograničenja, Rusija je prebacila plaćanja za isporuku prirodnog gasa „neprijateljskim državama“ u rublje. „Gasprombank“ će otvarati posebne devizne i račune u rubljama za strane kupce. Oni će moći da prebace sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru za nabavku „plavog goriva“, a banka će ih prodavati na Moskovskoj berzi, nakon čega će se izvršiti obračuni sa dobavljačem.
Stav Evropske komisije i zemalja G7 je da postojeći ugovori moraju da se poštuju, kao i da 97 odsto ugovora podrazumeva plaćanje u evrima ili dolarima. Kompanijama je savetovano da ne pristaju na zahteve Moskve.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
RUSIJA
Zašto je doneta odluka da neprijateljske zemlje plaćaju gas u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala