Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Vi imate ono što nema ni Rim“: Osamnaest careva iz Viminacijuma biće izloženi u Koloseumu

© Foto : Arhiv SANUOživljena prošlost, Domus peristil
Oživljena prošlost, Domus peristil - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Direktorka najčuvenijeg svetskog arheološkog parka Koloseum iz Rima posetila je prošle nedelje Viminicijum i ostala zatečena onim što je videla na srpskom lokalitetu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Doktorka Frančeska Boldrigini je bila doslovno šokirana i rekla: ‘Vi ovde imate ono što Rim nema! Vaših 18 careva iz Viminacijuma biće izloženi u Koloseumu!‘ Rekla je da imamo rekonstruisan legijski logor i naučnoistraživački centar na lokalitetu što ona, koliko zna, ne postoji nigde na svetu. Kada čujete tako nešto od direktorke Arheo-parka Koloseum, koji obuhvata centralne zgrade antičkog Rima, naravno da ste ponosni. To je potvrda da imamo čime da se podičimo i da Viminacijum predstavlja našu zemlju na najbolji način, ravnopravno sa svime što se dešava u svetu. S druge strane, mora se priznati i da su ovi naši carevi spasli imperiju i da bez njih ne bi bilo ni Vizantije, ni Evrope kakvu danas poznajemo“, ponosno je rekao prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU.
Dr Frančeska Boldrigini je najavila otvaranje međunarodne izložbe „Itinerarium Romanum Serbia“ Viminacium u Koloseumu ove jeseni. Direktorka Arheo-parka Koloseum posetila je Viminacijum u okviru programa TRAME (Tracce di memoria – Tragovi pamćenja), u okviru koga je od 18. do 24. marta Arheološki park Viminacijum bio domaćin grupi od 70 srednjoškolaca iz Italije, Mađarske, Poljske, Turske i Srbije. Oni su se u radionicama bavili savremenim načinima predstavljanja antičke baštine čovečanstva, prenose Novosti.
„Cilj ovog programa jeste da se deca nauče da čuvaju kulturnu baštinu. Učenici beogradske Dizajnerske škole su bili sjajni u svakom pogledu i umesto da mi njih učimo kako se čuva kulturna baština, može se reći da su oni nas učili kako se ona čuva, od motiva na torbama, preko flajera, do mozaika“, kaže prof. dr Korać.
Arheološki park Koloseum iz Rima, osim samim Koloseumom, upravlja najznačajnijim arheološkim celinama antičkog srca Rima – Palatinom, Forumum i Kurijom. Direktorka Koloseuma i rukovodilac projekta TRAME dr Frančeska Boldrigini je čestitala saradnicima Arheološkog instituta i direktoru Miomiru Koraću na izvrsnoj organizaciji, naglasivši da je profesionalnost koju je videla u Viminacijumu na nivou onoga što se radi u Rimu.
Jesenje jutro na Dunavu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
SRBIJA
Ram - kapija Balkana koja krije neobične priče o toku vekova pored Dunava (video)
Arheološki lokalitet Viminacijum - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako su izgledali ljudi koji su živeli u Viminacijumu /foto/
Uviđaj - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SRBIJA
Prava drama u Viminacijumu: Napadnuta je Srbija — švedski sto sa velikim bogatstvom za kriminalce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala