Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ram - kapija Balkana koja krije neobične priče o toku vekova pored Dunava (video)

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICJesenje jutro na Dunavu
Jesenje jutro na Dunavu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Tvrđava Ram smeštena je na obali Dunava, u istoimenom selu u opštini Veliko Gradište i predstavlja jedno od najstarijih utvrđenja na ovim prostorima. Bogatu istoriju ove tvrđave i neobičnu priču o toku vekova pored Dunava u knjizi „Ram – kapija Balkana“ ispričao je novinar Dragan Milenković.
Široj javnosti Milenković je poznat kao stručnjak za Japan, dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz te zemlje, osnivač Srpsko-japanskog društva i prevodilac japanske književnosti. Inspiraciju da svoja istraživanja i saznanja o Ramu i tvrđavi pretoči u knjigu pronašao je, kaže, u osećanju obaveze i želje da piše o svom kraju, budući da je odrastao u Velikom Gradištu.
„Često su me pitali kako sam odlučio da odem u Japan, a ja sam u šali govorio da sam se spustio niz Dunav, otišao do Azije i potom otišao u Japan. Nisam bio ni svestan da govorim istinu jer od Rama do Konstantinopolja, današnjeg Istanbula, vodi staza kojom su ljudi odvajkada išli peške, konjima ili kolima i nikada nisu nailazili na prepreke. Takvih staza na zemljinoj kugli ima nekoliko, poput onih u Severnoj i Južnoj Americi, a jedna čak ide preko Afrike, prelazi u Indiju i dolazi, kažu, do Rusije. Ovu stazu koja ide do Rama nekada su koristili Rimljani“, objašnjava Milenković.

Ram - kapija Balkana

Ram, kako navodi, deluje nestvarno, kao da je spušten sa neba.
„On je na tako neobičnom mestu da je čak atmosferski povezan sa Sredozemljem jer oko Rama duvaju vetrovi onda kada su oluje na Sredozemnom moru. Pored Rama plovio je Aleksandar Makedonski, a ovo mesto su u prošlosti mnogi odabirali za prelazak preko Dunava. Prvi među njima bio je car Trajan koji je sagradio most da bi ratovao sa varvarima. Sa zidina tvrđave Ram vidi se Viminacijum, a neverovatno je da je čak dvadeset rimskih careva prošlo kroz ovo mesto ili pored njega”, navodi gost „Sputnjik intervjua“.
© Sputnik / Radoje PantovićKnjiga "Ram - Kapija Balkana"
Knjiga Ram - Kapija Balkana - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Knjiga "Ram - Kapija Balkana"
Prema njegovim rečima, Ram je mesto brojnih značajnih događaja, uključujući i to da čuveni vojskovođa Dioklecijan ne bi postao rimski car da nije došao blizu Rama gde su ga vojnici proglasili za cara nakon što je ubijen njegov protivnik Numerijan.
„Zbog svog strateškog položaja Ram je uvek bio značajniji nego što dimenzije tvrđave pokazuju. Preko Dunava se odvijala vrlo živa trgovina, pa je Ram bio i značajan komunikacioni i ekonomski centar. U vreme pod Turcima u Ramu je bilo sedište oblasnog suda, a njegovi stanovnici bili su oslobođeni velikog dela poreza zbog uloge koju su imali u osmatranju Dunava, poslova koje su obavljali u vezi sa vojnim akcijama, kao i sa transportom robe. Jedan od najznačajnijih vojskovođa Prvog srpskog ustanka Milenko Stojković imao je titulu vojvoda od Rama i bio je jedini Srbin koji je imao harem“, ukazuje Milenković.
© Sputnik / Radoje PantovićDragan Milenković, autor knjige "Ram - Kapija Balkana"
Dragan Milenković, autor knjige Ram - Kapija Balkana - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Dragan Milenković, autor knjige "Ram - Kapija Balkana"

Sveti Sava, Karađorđe, Vuk Karadžić...

Kod Rama je, dodaje naš sagovornik, Dunav prešao i prvi srpski arhiepiskop Sava, da spase Srbiju od napada Mađara.
„Kod Rama se iz Rusije vratio Karađorđe, a u Ramu je izvesno vreme radio i Vuk Stefanović Karadžić koji je tokom Prvog srpskog ustanka tu postavljen za carinika. Kada učimo o Vuku Karadžiću nalazimo ga u bečkim bibliotekama kako tuguje, siromašan i bolestan, dok je u knjizi „Ram- kapija Balkana“ opisan srećan, 23-godišnji Vuk Karadžić. Postoji zapis o njemu koji govori da je tada, kao mladić, bio imućan, imao sluge, svoje činovnike, a čak je iznajmio i dve devojke iz okoline da čiste i brinu o kući i kojima je toliko bio oduševljen da je čak i noću držao otvorene oči, da mu slučajno ne pobegnu“, kaže Milenković koji u knjizi predstavlja na desetine znamenitih ličnosti - vladara, vojskovođa i hrabrih boraca od doba Starog Rima do 20. veka.
Posebna poglavlja posvećena su sinu Branislava Nušića, Strahinji Banu Nušiću koji je poginuo prilikom odbrane ovog dela Srbije, kao i jednom od najboljih srpskih novinara svih vremena Predragu Milojeviću, rođenom u Ramu.
Čudesne sudbine, uzbudljivi doživljaji, egzotični prikazi, fascinantni ukusi i mirisi pojavljuju se na 320 strana ove knjige, sa blizu 400 ilustracija i mnoštvom istorijskih dokumenata, a tekst na srpskom prate rezimei svakog poglavlja na engleskom jeziku.
Nedavno rekonstruisana tvrđava Ram, kod koje su Dunav nekada prelazile lepotice iz harema, diplomate, špijuni, opasni janjičari i odlučni ustanici, danas je ne samo dragulj turističke ponude Srbije, već i nova kulturna pozornica koja je već ugostila brojne umetnike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala