- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Samohodni protivvazdušni raketni sistem 9P78-1 Iskander M - Sputnik Srbija

Ekspert govorio o efektima sankcija na Rusiju, u Britaniji se priča o oružju za Ukrajinu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini. Ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem Donjecka i Gorlovke. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da napad na naftno postrojenje u Belgorodu na teritoriji Rusije njegovo naređenje. Amerika šalje novu vojnu pomoć Kijevu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
02:03 03.04.2022
„Ukrajinci su tražili pomoć u oružju za crnomorski region. Imamo listu zahteva i pokušaćemo da im pomognemo koliko možemo“, rekao je neimenovani visoki zvaničnih Vlade Velike Britanije, prenosi Tajms.
Kako se dodaje, britanski premijer Boris Džonson je na putu da donese odluku drugačiju od one koju su donele njegove kolege iz Nemačke i Francuske i navodno namerava da pošalje oružje Ukrajini „zbog odbrane Odese“.
02:00 03.04.2022
Rusija jača od sankcija
Rusija nastavlja da ispunjava svoje finansijske obaveze, uprkos pokušajima Zapada da parališe njenu ekonomiju, piše Biznis Insajder, na osnovu procene ekonomskog eksperta Hasana Malika.
„Rusija je uspela da ispuni sve svoje finansijske obaveze, uprkos sumnjama brojnih investitora da to neće moći da uradi zbog uvedenih sankcija“, naveo je Malik.
01:47 03.04.2022
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan na društvenim mrežama je reagovao na poziv zvaničnog Vašingtona da „Kina izabere stranu“.
„Kada Amerika kaže da treba izabrati stranu, to znači – 'stani na moju stranu'“, naveo je Liđijan uz ilustraciju svoje izjave.
01:44 03.04.2022
„Više od 60 stranih plovila je blokirano u ukrajinskim lukama. Opasnost od granatiranja i štete na plovilima kreirane je od strane zvaničnog Kijeva koji u svojim unutrašnjim i teritorijalnim vodama ne dozvoljava brodovima da bezbedno izađu“, naveo je Mihail Mizincev, šef ruskog Nacionalnog kontrolnog centra za odbranu.
00:35 03.04.2022
Omladina Jedinstvene socijalističke partije Venecuele (PSUV), zajedno sa poslanicima te političke organizacije, organizovala je akciju solidarnosti sa Rusijom u Karakasu, saopštila je ambasada Rusije.
„Simbolika je u tome što su organizatori akciju sproveli na otvaranju novog sportskog objekta, u vreme kada su ruski sportisti agresivno napadnuti od strane Zapada njihovom „kulturom poništavanja“. Venecuelanski narod je dekorisao sportske objekte znakovima solidarnosti sa narodom i vlastima Rusije. To nas sve ujedinjuje, čini prijateljstvo i solidarnost jačim“, naveo je ruski ambasador Sergej Melik Bagdašarov.
00:27 03.04.2022
„Ako nećete da razgovarate sa Lavrovom – razgovaraćete sa Šojguom“
Ambasador Rusije u Turskoj Aleksej Jerkov objasnio je šta znači izreka „ako ne razgovarate sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, onda ćete razgovarati sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom“.
Jerkov je u autorskom tekstu za list Ajdinlik naveo da je Rusija konstantno upozoravala na neuspehe u primenjivanju odredaba Minskih sporazuma od strane kijevskih vlasti što je kao rezultat donelo pretnju za nacionalnu bezbednost.
Ali, navodi Jerkov, nije bilo sluha za ukazivanja iz Moskve niti svesti o tome da je razgovor neophodan.
„Mi smo se iskreno trudili da dođemo do svojih partnera, ponavljali smo našu zabrinutost zbog neuspeha kijevskih vlasti da deluju u skladu sa Minskim sporazumima i zbog rastućih pretnji za rusku nacionalnu bezbednost. Razgovori o tome su mogli da umire našu zabrinutost i istovremeno da obezbede deeskalaciju. Nisu hteli da razgovaraju sa nama, ponašali su se prema nama kao prema muvi koja nervira. S toga, u Rusiji je nastala izreka – ako ne želite da razgovarate sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, onda ćete razgovarati sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom. I sada razgovaraju“, napisao je Jerkov.
00:09 03.04.2022
Ministarstvo spoljnih poslova Češke uputilo je apel ruskim diplomatama da otkažu svoju službu Rusiji, posle čega je stigla i reakcija iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Ministarstvo spoljnih poslova Češke je na svom Tviter nalogu objavilo apel na ruskom i engleskom jeziku upućen ruskim diplomatama s pozivom da „napuste brod koji tone“.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je na svom zvaničnom Telegram nalogu objavilo taj apel uz odgovor.
„Češkim diplomatama – da, mi zaista imamo nešto zajedničko, ali ste zaboravili da ste vi odavno izdali i prodali stranice naše zajedničke istorije. Mi to pamtimo. Mi ne izdajemo uspomenu na one koji su dali svoje živote za našu budućnost“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
23:41 02.04.2022
U skladu sa zahtevom koji je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uputio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, doneta je odluka da se pomogne evakuacija stranih državljana koje ukrajinske snage drže kao taoce u Marijupolju, rekao je Mihail Mizincev, predsednik Međudepartmanskog koordinacionog tela za humanitarno delovanje u Ukrajini.
General Mizincev je istakao da će ruske vojne snage otvoriti humanitarni koridor iz Marijupolja ka Berdjansku u ponoć po moskovskom vremenu 3. aprila i garantovati striktnu kontrolu režima primirja na ruti.
Kako je naveo, strani državljani mogu da budu evakuisani na dva načina – kopnom ili morskim putem, prema Krimu ili prema teritorijama koje kontroliše režim u Kijevu, a Rusija će biti spremna da obezbedi uplovaljavanje i isplovljavanje evakuacionih brodova iz luke u Berdjansku.
22:30 02.04.2022
Konvoj humanitarne pomoći iz Zaporožja zbog Crvenog krsta nije uspeo ni 1. ni 2. aprila da stigne do Marijupolja, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.
Kako je objasnio, konvoj od 10 autobusa je išao u pratnji vozila Crvenog krsta iz Zaporožja u Marijupolj, međutim, tokom puta su se ti automobili prečesto zaustavljali i pravili pauze što je drastično usporilo put.

„Prvo su veoma kasno krenuli na put, a potom su pravili previše pauza, a ponekad su i ti automobili Crvenog krsta odlazili u nepoznate pravce i napuštali konvoj. Pozivamo Crveni krst da ne dopusti bilo kakve destruktivne akcije prilikom organizacije evakuacije izbeglica“, kazao je on.

22:29 02.04.2022
19:08 02.04.2022
Snage Luganske Narodne Republike nastavljaju sa ofanzivom tokom koje je uništeno 30 ekstremista i pet ukrajinskih oklopnih vozila, kazao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
„Ofanziva se razvija u pravcu 57. motorizovane ukrajinske brigade, vojska blokira naseljeno mesto Borovsko. Uništeno je oko 30 ukrajinskih ekstremista i pet oklopnih vozila“, rekao je on.
Istovremeno, snage Donjecke Narodne Republike uništile su 59 ukrajinskih ekstremista, dva oklopna i jedno borbeno vozilo, naveo je Konašenkov.
I ukrajinske snage su nastavile da gađaju Donbas, a prema rečima ruskog generala, ispaljeno je preko 100 granata usled čega je poginulo pet pripadnika vojske DNR i troje civila.
18:37 02.04.2022
Ruska vojska je raketama „Iskander“ uništila više od 100 ekstremista i plaćenika koji su se nalazili u štabu odbrane u Harkovu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov.
Pored toga, naveo je on, ruska avijacija je uspela da onesposobi vojni aerodrom u Mirgorodu u Poltavskoj oblasti, a pored toga uništila je i nekoliko ukrajinskih helikoptera i jedan avion, kao i skladište za gorivo.
„Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno 125 ukrajinskih aviona, 88 helikoptera i 381 dron. Takođe, uništeno je i 1.888 tenkova i drugih borbenih vozila, 205 raketnih sistema i minobacača, kao i 1.771 jedinica motorizovane tehnike“, precizirao je Konašenkov.
Takođe je kazao i da je samo danas ruska vojska pogodila 28 ukrajinskih vojnih objekata.
17:34 02.04.2022
17:23 02.04.2022
Ukrajinska vojska gađala je Donjecku Narodnu Republiku granatama kalibra 122 milimetra, saopštio je Zajednički centar za kontrolu naoružanja.
Kako se navodi, pale su četiri granate na mesto Novotoškovsko, međutim, za sada nije poznato da li ima poginulih ili ranjenih.
15:48 02.04.2022
15:24 02.04.2022
15:13 02.04.2022
Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da borci puka „Heroj Rusije Ahmat hadži Kadirov“ kreću u juriš na fabriku u Marijupolju gde se nalaze militanti ukrajinskih ekstremističkih bataljona.
„Momci pod rukovodstvom dragog brata, komandanta puka Zamida Čalajeva, odlučni su da isteraju sve te banderovske ološe sa teritorije preduzeća“, objavio je čečenski lider. Kako je dodao, zadatak je težak, ali izvodljiv.

„Ne sumnjam da će postavljeni zadatak biti ispunjen. Pripadnici puka iza sebe imaju stotine uspešno provedenih specijalnih operacija uništavanja međunarodnih terorista u Čečeniji. Naša prednost je bogato borbeno iskustvo momaka. Iza nas je istina, znači – pobedićemo“, poručio je Kadirov na Telegramu.

Kadirov je juče saopštio da je militantima koji su zauzeli fabriku „Azovstalj“ u Marijupolju dao dan da se predaju.
14:25 02.04.2022
Ruski helikopteri tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
RUSIJA
Rusija pokrenula krivični postupak zbog terorističkog napada ukrajinske vojske u Belgorodu
13:49 02.04.2022
Ukrajinska vojska namerno je gađala Svetogorski pravoslavni manastir u Donjeckoj oblasti iz višecevnog sistema „Grad“, da bi za to optužila rusku vojsku, rekao je bivši mlađi vodnik neonacističkog bataljona „Ajdar“ (zabranjen u Rusiji) koji se predao i prešao na stranu Rusije.
„Nedavno je u Svjatogorsku gađan manastir, tamo gde su ljudi. Ima poginulih. To je namerno učinjeno – kao da ga je navodno gađala ruska vojska. U stvari, gađa ukrajinska armija kako bi dodatno podstakla sukob protiv Rusije. Manastir je snažno granatiran iz sistema 'Grad'. Koliko znam, dvoje ljudi je poginulo“, ispričao je pripadnik „Ajdara“ .
12:53 02.04.2022
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala