- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinske mine postale ofanzivno oružje protiv crnomorskih zemalja

© REUTERS / YORUK ISIKTurski minolovac u Bosforu
Turski minolovac u Bosforu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Plutajuće ukrajinske mine pretvorile su se u ofanzivno oružje usmereno na crnomorske zemlje NATO-a i „goste Crnog mora“, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Mihail Popov.
„Ili su se nastavnici pokazali beskorisni, ili su učenici bili nemarni, ili su zakazali zarđali repovi mina (vezivno uže kojim je mina pričvršćena za sidro), ali ostaje činjenica da mine nisu bile propisno servisirane“, rekao je Popov u intervjuu za list „Komsomoljska pravda“.
„Kao rezultat toga, od odbrambenog naoružanja Ukrajine ove plutajuće mine su se pretvorile u ofanzivno oružje usmereno na crnomorske zemlje NATO-a i druge goste Crnog mora“, ocenio je Popov.
Prema njegovim rečima, prvi signal za uzbunu primljen je 3. marta, kada je zbog plutajuće ukrajinske mine dignut u vazduh estonski teretni brod „Helt“.
„Posle maglovitih objašnjenja u Kijevu i NATO-u slučaj su zataškali kako bi se izbeglo optuživanje Ukrajine za aljkavost i planirane vojne provokacije. Međutim, nešto kasnije iznenađenja u vidu ukrajinskih mina pronađena su kod obala Bugarske, Rumunije i Turske, uključujući i Bosfor, poznat po intenzitetu morskog saobraćaja. Štaviše, ukrajinski lideri su sa ciničnim ponosom izjavljivali da će plutajuće mine uskoro stići do obala Norveške“, dodao je Popov.
On smatra da Ukrajina nije sposobna sama da onesposobi svoje mine i prebacije taj zadatak na NATO.
Instruktori NATO-a aktivno su obučavali ukrajinske vojnike, izvodili zajedničke vežbe sa ukrajinskom ratnom mornaricom. A pre tačno godinu dana, u martu, ukrajinska mornarica je zajedno sa flotom Severnoatlantske alijanse izvela obuku snaga i sredstava za protivminska dejstva. Samo, izgleda da ništa nisu naučili“, istakao je diplomata.
Prema njegovim rečima, brodovi američke mornarice napustili su Crno more, između ostalog, i zato što je Kijev u velikoj meri pogoršao bezbednost u svojim vodama, stvarajući situaciju sa plutajućim minama.
„Brodovi američke mornarice napustili su Crno more, jer je američka komanda, očigledno, shvatila da više nije moguće nekažnjeno provocirati Rusiju bez opasnih posledica po njih same. To je jedan od razloga. Ali postoji je drugi – ukrajinski prijatelji Amerikanaca prilično su pogoršali bezbednosnu situaciju na Crnom moru“, istakao je zamenik sekretara Saveta bezbednosti.
Kako je naveo, američki brodovi će se plašiti da se vrate na Crno more u najskorije vreme i čekaće do potpunog otklanjanja minske opasnosti nastale krivicom Kijeva.
„Prisustvo pretnje od mina ozbiljno je zbunilo komandu američke mornarice. One klase brodova sa raketnim naoružanjem koje tradicionalno ulaze u Crno more nisu namenjene za samostalna protivminska dejstva“, objasnio je Popov i dodao da borba protiv morskih mina nikada nije bila jača strana američke flote.
„Prosudite sami – Sjedinjene Američke Države, koje pretenduju na svetsku dominaciju, imaju samo osam zastarelih minolovaca tipa ‘Avendžer’ i tri eskadrile minolovačkih helikoptera. Naravno, na prvim linijama SAD se oslanjaju na saveznike iz NATO-a čije su mogućnosti za protivminska dejstva takođe ograničene“, ocenio je Popov.
„Stoga će se američki brodovi plašiti da se u najskorije vreme vrate u Crno more. Sačekaće potpuno otklanjanje pretnje od mina. Sjedinjene Američke Države nemaju želju da pomognu svojim evropskim prijateljima koji su prepušteni sebi sa problemima koje Ukrajina ne prestaje da stvara“, zaključio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije.
Portparol Pentagona Džon Kirbi je 30. marta izjavio da su Sjedinjene Američke Države povukle svoje vojne brodove iz Crnog mora zbog događaja u Ukrajini i da još nisu odlučile o vremenu njihovog povratka.
Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije ranije je saopštila da je ukrajinska vojska nakon početka specijalne vojne operacije Rusije postavila oko 420 mina na prilazima lukama Odesa, Očakov, Černomorsk i Južni. Neke od njih odnele su struje na otvoreno more. FSB nije isključila mogućnost da morske struje mine zanesu u Bosfor i dalje u mora Sredozemnog basena.
Američki razarač Ros na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Apsurdne optužbe Kijeva: Svoje mine u Crnom moru pripisuju ruskoj vojsci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala