- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Matica srpska obeležava jubilej štampanih srbulja

CC BY 2.0 / Flickr / atmtx / Gutenbergova Biblija
Gutenbergova Biblija - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
U Biblioteci Matice srpske priređena je elektronska izložba povodom jubileja štampanih srbulja 2022. godine – 470 godina „Četvorojevanđelja beogradskog“ i 460 godina „Čevorojevanđelja mrkšinačkog“.
Četvorojevanđelje beogradsko“ otisnuto je u prvoj štampariji u Beogradu, čije osnivanje 1552. predstavlja znameniti događaj u istoriji srpskog štamparstva. Pokretač štamparije bio je knez Radiša Dmitrović, kojeg je, u nameri da štampa knjige, sprečila iznenadna smrt. Posle smrti Radiše Dmitrovića, Dubrovčanin nastanjen u Beogradu Trojan Gundulić je preneo matrice u svoj dom i po njegovoj zapovesti, 4. avgusta 1552, otisnuto je „Četvorojevanđelje“, jedina knjiga prve beogradske štamparije i jedna od najreprezentativnijih knjiga starog srpskog štamparstva.
Beogradsko četvorojevanđelje“ smatra se obrascem visokokvalitetnog tipografskog i estetskog ostvarenja. U izradi „Beogradskog četvorojevanđelja“ štampari su sigurno imali pred sobom „Vlaško četvorojevanđelje“, čiji štampar je Makarije, moguće isto lice koje je štampalo i knjige Crnojevićke štamparije.
Fototipsko izdanje „Beogradskog četvorojevanđelja“, s pogovorom Katarine Mano- Zisi, objavljeno je 2000. godine. Štampar „Beogradskog četvorojevanđelja“ jeromonah Mardarije osnovao je štampariju u manastiru Mrkšina crkva i tu otisnuo još jedno „Četvorojevanđelje“, 24. juna 1562. godine.
„Mrkšinačko četvorojevanđelje“ je preštampano beogradsko izdanje, strana za stranu i uglavnom red za red. Za štampanje ove knjige izrezana su neka nova slova, a neka su inovirana.
„Četvorojevanđelje beogradsko“ iz 1552. i „Četvorojevanđelje mrkšinačko“ iz 1562, predstavljaju dragocena svedočanstva iz istorije srpskog i opšteslovenskog štamparstva, štamparija i knjiga, spomenike kulture od izuzetnog značaja.
Elektronski katalog izložbe sadrži opise izdanja pomenutih srbulja i hronološki pregled odabrane literature sa signaturama. Postavka se može pogledati u javnom katalogu do 5. maja 2022. i na sajtu Biblioteke www.bms.ns.ac.rs .
Autori izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala