- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rogozin: Amerika ne namerava da ukine sankcije u kosmičkoj industriji

CC0 / Pixabay / Međunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da ukidaju sankcije protiv ruskih kosmičkih preduzeća, rekao je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sankcije niko ne ukida“, rekao je generalni direktor ruske svemirske agencije za televiziju „Rusija 24“.
Rogozin je objavio na Telegramu zvanične odgovore šefova NASA, Evropske i Kanadske svemirske agencije na zahtev da se ukinu sankcije pojedinim preduzećima u ruskoj kosmičkoj industriji – oni smatraju da sankcije ne štete saradnji na Međunarodnoj svemirskoj stanici ili uopšte neće da se bave pitanjem njihovog ukidanja.
Po rečima Rogozina, šef NASA, senator Bil Nelson izrazio je privrženost saradnji na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dok je šef Evropske svemirske agencije Jozef Ašbaher preusmerio zahtev zemljama EU.
Američki i kanadski odgovor su praktično preslikani“, precizirao je on.
Kako je precizirao, iz pisama je jasan stav partnera Rusije na Međunarodnoj svemirskoj stanici – sankcije neće biti ukinute, ali neće biti primenjivane tamo gde im to odgovara.

"Strahujući od prekida saradnje na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde je uloga Rusije od suštinske važnosti za osiguravanje održivosti i bezbednosti stanice, zapadni partneri daju do znanja da u stvarnosti sankcije neće biti primenjene u oblastima koje su od interesa za MKS“, istakao je on.

U odgovoru šefa NASA Bila Nelsona navodi se da će Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija nastaviti da sarađuje sa američkim saveznim resorima kako bi obezbedila nesmetan rad, između ostalog i ruskih partnera sa Međunarodne svemirske stanice.
Po rečima Rogozina, to je „u nekom smislu izuzeće od sankcija“.


Cilj sankcija da se uništi ruska ekonomija

Situacija u kojoj Zapad ne ukida sankcije, ali nastavlja da koristi ruske nadležnosti u okviru MKS, je neprihvatljiva, poručio je Rogozin.
„Smatram da je ovakvo stanje stvari neprihvatljivo. Obnavljanje normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj stanici i drugim zajedničkim projektima moguće je samo u slučaju potpunog i bezuslovnog ukidanja nezakonitih sankcija“, napisao je Rogozin na Telegramu.
On je naglasio da sankcije SAD, Kanade, Evropske unije i Japana imaju za cilj blokiranje finansijskih, ekonomskih i proizvodnih aktivnosti visokotehnoloških ruskih preduzeća.
„Cilj sankcija je da se uništi ruska privreda, da se naš narod baci u očaj i glad, zemlja baci na kolena. Jasno je da neće uspeti to da urade, ali namere su očigledne“, dodao je on.
On je dodao da će „Roskosmos“ doneti odluku o saradnji sa partnerima sa Međunarodne svemirske stanice nakon što izvrši analize i podnese izveštaj političkom rukovodstvu Rusije.
Ranije je „Roskosmos“ uputio pisane zahteve za ukidanje nezakonitih sankcija NASA, Evropske i Kanadske svemirske agencije. Po rečima Rogozina, zahtevano je odgovor da stigne do 31.marta, nakon čega „Roskosmos“ treba da odluči kako će sarađivati sa partnerima sa Međunarodne svemirske stanice.
Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Rogozin: Rusija će 2023. godine biti potpuno nezavisna u kosmosu
Roskosmos - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
„Roskosmos“ će zaključivati međunarodne ugovore u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala