- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Vojni potencijal Ukrajine razrušen, demilitarizacija ide po planu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Pratite nas
Vojni potencijal Ukrajine je za vreme trajanja specijalne vojne operacije umnogome razrušen, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Demilitarizacija ide prema planu. Vojni potencijal, infrastruktura, je tokom specijalne vojne operacije umnogome razrušena“, rekao je Peskov za televiziju „Belorusija 1“.
Takođe je rekao i da je jedan od zadataka specijalne operacije da se sačuvaju Luganska i Donjecka Narodna Republika i da im se vrati državnost u granicama koje su bile 2014. godine.
Kazao je i da se Moskva nada da će u Ukrajini biti zabranjeno iskazivanje bilo kakve nacionalističke ideje, kao i da ruski jezik povrati svoj položaj u narodu.

„Najstrašnije je to što su u Ukrajini na vlasti dugi niz godina bili nacionalisti koji su radili šta su hteli. To se nije samo dešavalo na zapadu zemlje, već se ta zaraza proširila po celoj državi. Vlasti su zatvarali oči na pojave nacionalizma. Eto to je strašno“, kazao je on.

Govoreći o pregovorima, Peskov je rekao da oni idu teško, ali da ja najvažnije trenutno da se oni nastave.
Takođe je rekao i da Ukrajina do poslednjeg nije želela da sa Rusijom pregovara u Belorusiji, kao i da su ti pregovori su tamo održani uz veliku muku.
Peskov je kazao i da bi Rusija želela da nastavi pregovore sa Kijevom u Belorusiji, ali da ukrajinska strana to ne želi.

Autoritet dolara i evra je u padu

Autoritet dolara i evra je u padu zbog sankcija Zapada zbog čega je proces prelaska na plaćanje u nacionalnim valutama neizbežan, poručio je Peskov.

„U svetlu svih tih banditsko-sankcionih igrica prestiž dolara i evra je u padu. Uglavnom dolara kao osnovne rezervne valute. I sve više zemalja će prelaziti na nacionalne valute kod plaćanja. Taj proces je pokrenut i nemoguće ga je zaustaviti“, istakao je on.

Kazao je i da je protiv Rusije uvedeno toliko ograničavajućih mera, da se nijedna zemlja u istoriji sa tako nečim nije suočila.
„Ali nije sve tako crno. to će nas naterati da proizvodimo ono što ranije nismo proizvodili. To će nas primorati da implementiramo tehnologije koje smo ranije kupovali u inostranstvu“, rekao je Peskov.

Putin je ruski brend

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin – ruski brend.
„Putin je naš brend. To je zaista tako. On u Rusiji ima unikalnu podršku“, rekao je Peskov.

Ukrajina nije prijateljska zemlja ni Rusiji ni Belorusiji

Peskov je kazao i da Ukrajina nije prijateljska zemlja ni Rusiji ni Belorusiji. „To je veoma složena država. Ona je prema trenutnom stanju nama neprijateljska“, naglasio je.
On je podsetio i da je Ukrajina zemlja koja je u svoj Ustav unela stavku da želi da uđe u NATO i bodrila sve one koji su marširali uz nacističke simbole.

„To je zemlja koja je zabranila ruski jezik, ruske medije. To je zemlja koja je ruski jezik učinila drugorazrednim“, istakao je.

Amerika pokušava da skrene pažnju javnosti sa bioloških laboratorija

SAD pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa bioloških laboratorija u Ukrajini, međutim, činjenice govore same za sebe, rekao je Peskov.

„Te činjenice ne treba da izazivaju zabrinutost samo naše zemlje, već i mnogih drugih država. Siguran sam da tu zabrinutost dele i Belorusija, Kina i Indija“, naveo je.

Takođe je kazao i da je arhitektura NATO usmerena na to da bude agresivna uprkos izjavama čelnika te organizacije da je njena uloga odbrambena.
„Oni govore da su odbrambena organizacija, međutim, automatska puška Kalašnjikov je okreni, obrni – automatska puška. Upravo tako je i NATO. Oni su projektovani i stvoreni da budu agresivna organizacija. Ta organizacija je stvorena za agresiju“, naglasio je.
Samohodni protivvazdušni raketni sistem 9P78-1 Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
RUSIJA
Ekspert govorio o efektima sankcija na Rusiju, u Britaniji se priča o oružju za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala