- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kolike doprinose plaćaju umetnici i sveštenici

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaPenzioneri
Penzioneri - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Pratite nas
Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) umetnika i sveštenih osoba više nije stvar izbora, nego obaveza, s tim što svi oni plaćaju doprinose prema osnovicama osiguranja koje ne moraju da odgovaraju njihovim realnim ostvarenim zaradama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Za sveštenike i verske službenike uplata doprinosa ide iz budžeta Republike, u visini najniže mesečno osnovice, ali osiguranik može da se opredeli i za neku višu osnovicu. U tom slučaju razliku između najniže i opredeljene osnovice uplaćuje sam osiguranik, odnosno crkva ili verska zajednica.
Grad Beograd plaća doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje umetnicima sa prebivalištem na teritoriji grada, a kao i za verske službenike i za umetnike se doprinosi uplaćuju do visine najniže osnovice osiguranja. Broj umetnika za koji se uplata obavlja neretko je ograničen budžetom lokalne samouprave.
Ukoliko umetnik ispunjava propisane uslove, odnosno ima poslovnu sposobnost i umetničku delatnost obavlja kao jedino ili glavno zanimanje i živi u Srbiji podnosi zahtev reprezentativnom udruženju za utvrđivanje staža, odnosno upis u članstvo. Činjenica da se umetnička delatnost obavlja kao jedina, znači da umetnik glavni deo prihoda ili sva svoja primanja ostvaruje upravo tim radom, odnosno nije u osiguranju po nekom drugom osnovu – primera radi, nije u radnom odnosu.
Ako takav umetnik bude upisan u članstvo, upravo taj upis znači početak uplate doprinosa za PIO, nakon čega treba da se javi Fondu PIO kako bi se registrovala prijava na osiguranje. S druge strane, donošenje dekreta o postavljanju osoba koje obavljaju versku delatnost kao jedino zanimanje stiče se svojstvo osiguranika, pa im od dana postavljenja teče i obavezno penzijsko osiguranje i traje sve do dana razrešenja.
Ovo se tiče građana koji profesionalnu delatnost obavljaju samostalno. Ali ima mnogo onih koji su na drugi način angažovani, i to tako što su najčešće zaposleni u ustanovama kulture ili obrazovanja. Angažovanje po ugovoru o radu podrazumeva sva prava i obaveze iz radnog odnosa i u takvom slučaju su oni u potpunosti izjednačeni sa drugim zaposlenima, bez obzira na profesiju.
Ono što podvlače u Fondu PIO je da osiguranik mora da ih obavesti o svim promenama u toku osiguranja. Jer, ako dođe do prestanka osiguranja, nema retroaktivnog unosa u evidenciju udruženja. Prestanak članstva utvrđuje se danom kada je promena registrovana u evidenciji. Dakle, promena statusa u članstvu u reprezentativnom udruženju, to jest donošenje dekreta crkve ili verske zajednice, predstavlja osnov za promenu u osiguranju, zaključuju u Fondu PIO, piše Politika.
Muškarac broji novac - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
EKONOMIJA
Koliko je održivo gotovo duplo povećanje minimalca, ukoliko – nije zarađen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala