- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarska isporučuje oružje Ukrajini preko trećih zemalja?

Oružje ukrajinske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Pratite nas
U Bugarskoj se ne stišavaju strasti po pitanju isporuke oružja Ukrajini: koalicija „Demokratska Bugarska“ pozvala je da se Kijevu pruži vojna pomoć, dok je parlamentarna stranka „Preporod“ apelovala da se ne počinju razgovori na tu temu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Slažemo se da je naša moralna dužnost da usaglasimo stavove u ime pravedne stvari Ukrajine. Započinjemo konsultacije kako bismo postigli saglasnost zahvaljujući čemu će biti dat mandat za upućivanje vojno-tehničke pomoći Ukrajini“, rekao je poslanik stranke „Demokratska Bugarska“, koja ulazi u vladajuću parlamentarnu koaliciju, Atanas Atanasov.

Kao odgovor na predloge koalicije, predsednik najmanje parlamentarne stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov primetio je da se čitaju deklaracije sa predlogom da se isporučuje oružje“, ali nije primetio nikakvo interesovanje za sudbinu 17 građana zemlje koji se nalaze na dva bugarska broda koji su i dalje blokirani u Ukrajini.

„Ako neko želi da isporuči Ukrajini bombe, oni moraju da budu svesni da sutra te bombe mogu pogoditi bugarski brod“, rekao je Kostadinov.

Pritom, iz stranke „Preporod“ tvrde da Bugarska zapravo isporučuje Ukrajini naoružanje, uprkos izjavi ministarke ekonomije Kornelije Ninove koja je istakla da zemlja ne pruža Ukrajini vojnu pomoć.

Po rečima poslanika stranke Conča Ganeva, isporuka se vrši preko trećih zemalja – strane kompanije kupuju bugarsko oružje i Bugarska ga izvozi u Poljsku.

Podsetimo, predsednik Bugarske Rumen Radev takođe se usprotivio isporukama naoružanja Ukrajini.
„Neću dozvoliti da uvuku Bugarsku u taj rat. Isporučivanje oružja jednog od strana u ratu nosi opasnost po bezbednost naše zemlje“, rekao je Radev.
O isporukama bugarskog oružja Ukrajini preko Poljske i Češke ranije je govorila i bugarska novinarka Diljana Gajtandžijeva koja je sprovela istraživanje, oslanjajući se na podatke svetske baze izvoza naoružanja „Grejt eksport import“. Po njenim rečima, ukrajinska kompanija „Dp Dzzp Spetstechnoexport“ kupila je municiju od bugarskih proizvođača „Arsenal“ i „VMZ Sopot“ 2019., 2020. i 2021. godine. Poslednji put roba je izvezena preko poljske kompanije „Arm Techsp. Zo“. Ona je objavila i skrinšotove iz baze podataka.
Izuzetno gađanje pripadnika Vojske Srbije na poligonu Šabla u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Bivši ministar odbrane Bugarske: Isporuke oružja Ukrajini će samo produžiti agoniju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala