- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinska Rada zabranila simbole Z i V, a Rusiju proglasila za „terorističku državu“

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojni kamion
Ruski vojni kamion  - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt zakona prema kome je u zemlji zabranjeno korišćenje znakova Z i V, koji su postali simboli ruske specijalne vojne operacije, a Rusija se proglašava za „terorističku državu“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu stranke „Sluga naroda“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Narodni poslanici usvojili su nacrt zakona broj 7214 koji obezbeđuje zaštitu Ukrajine u informacionom prostoru, zabranjuje upotrebu ruske simbolike i priznaje Rusiju za terorističku zemlju“, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, slova Z i V „priznata su za simbole vojne invazije Rusije na Ukrajinu, ako njihova upotreba odgovara kriterijumima utvrđenim ovim zakonom“.
Slova Z i V ispisana su na ruskoj vojnoj tehnici koja učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. U Rusiji su ovi znaci postali nezvanični simboli podrške operaciji.
Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, slovo Z označava „Za pobedu“, a simbol V „Sila v pravde“ (rus. Sila v pravde) i „Zadatak će biti izvršen“ (rus. Zadača budet vыpolnena).
Podsetimo, vlasti Ukrajine su 2015. godine priznali Rusiju za „zemlju agresora“.

Zabrana „proruskih partija“

Vrhovna rada Ukrajine takođe je usvojila nacrt zakona kojim se zabranjuje rad „prorurskih“ političkih partija, saopštila je predsednica vladajuće stranke Elena Šuljak na Telegramu.
Ona je navela niz razloga za zabranu ili prinudno raspuštanje partija, među kojima su „popularizacija ili propaganda organa ili zvaničnika“ iz Rusije, kao i „opravdavanje, priznavanje legitimiteta ili javno negiranje oružane agresije protiv Ukrajine“, „kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta Ukrajine“.
Ukrajinski parlament je takođe podržao zakon o povećanju poreza za kompanije koje nastavljaju da posluju u Rusiji.
Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine obustavio bilo kakvu aktivnost pojedinih političkih stranaka za vreme trajanja ratnog stanja u zemlji. Među njima su „Opoziciona platforma – Za život“, „Šarijeva partija“, „Naši“, „Opozicioni blok“, „Leva opozicija“ i t d.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Tenk u Stanici Luganskoj koja je prešla pod kontrolom LNR - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo šta znače misteriozna slova na tenkovima /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala