- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Zapadne zemlje pokušavaju da pomognu Kijevu da izbegne odgovornost za zločine

© Sputnik / Valery Melnikov / Uđi u bazu fotografijaNelegalni zatvor bataljona „Ajdar“ u selu Polovinkino
Nelegalni zatvor bataljona „Ajdar“ u selu Polovinkino - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Vlasti mnogih zapadnih zemalja obaveštene su da Kijev grubo krši humanitarno pravo i pokušavaju da mu pomognu da izbegne odgovornost. To ih čini saučesnicima u nehumanim zločinima, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema podacima službe, postoje konkretne informacije da ukrajinske vlasti ubeđuju zapadne pokrovitelje da podstaknu Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKKK) i razne međunarodne humanitarne nevladine organizacije da odustanu od pokušaja da pristupe ruskim zarobljenicima.

„Ovakve manipulacije oko ruskih vojnih zarobljenika ubedljivo svedoče da vlasti mnogih zapadnih država koje se smatraju pobornicima ljudskih prava u svetu, ne samo da su upoznate da Kijev grubo krši međunarodno humanitarno pravo, već i pokušavaju da mu pomognu da izbegne odgovornost“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se još ističe da nakon objavljivanja video snimka mučenja rukih vojnih zarobljenika,, kijevski režim preduzima napore da spreči obelodanjivanje takvih činjenica.
Na osnovu podataka službe, ukrajinske vlasti su konkretno, obavestile Veliku Britaniju da ne nameravaju da poštuju Ženevsku konvenciju o postupanju sa zarobljenicima.

„Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije savetovalo je ukrajinske vlasti da organizuju da saradnici MKKK posete nekoliko ruskih zarobljenika koji se drže „u prihvatljivim uslovima“. To bi osvetlalo obraz ukrajinskih vlasti pred očima svetske zajednice i delimično ublažilo posledice objavljivanja torture zarobljenih vojnika. Zapadne zemlje su, sa svoje strane spremne da učestvuju u organizaciji putovanja predstavnika MKKK ‘od poverenja’ do mesta gde se u prihvatljivim uslovima drže vojne zarobljenici“, objašnjava se u saopštenju.

Kako je još navedeno, ukrajinske vlasti ne nameravaju da ruskim zarobljenicima dostave hranu i medicinsku pomoć, pravdajući to time da su toga „trenutno lišeni mnogi Ukrajinci“.
Saopštenje Spoljne obaveštajne službe Rusije usledilo je kao odgovor na prethodno objavljene snimke na internetu na kojima se vidi da ruskim ratnim zarobljenicima pucaju u noge. Kako je navedeno, to se dogodilo u jednoj od baza ukrajinskih ekstremista u Harkovskoj oblasti.
„Ovo ih čini saučesnicima u nehumanim zločinima ukrajinskih neonacista i zahteva odgovarajuću pravnu procenu“, piše u saopštenju.
Ranije je šef ruske delegacije, pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski, izjavio da je Rusija izrazila protest tokom pregovora sa Ukrajinom u vezi sa videom koji se pojavio na kome se vidi iživljavanje nad ruskim vojnicima, Ukrajinci su obećali da će preduzeti najoštrije mere. Naknadno je poslanik Državne dume Rusije Vladimir Šamanov izjavio da su ruski specijalci zarobili ukrajinske ekstremiste, koji su osumnjičeni da su mučili ruske vojnike u Ukrajini.
Rusija je 24. februara pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je krajnji cilj akcije demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine kako bi se pružila zaštita ljudima koji su osam godina bili izloženi zlostavljanju i genocidu kijevskog režima.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Zaharova: Moskva evidentira sve zločine prema ruskim vojnicima u Ukrajini
Ruska vojna tehnika kod Hersona - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
RUSIJA
Visoko rangirani pripadnici ukrajinske vojske optuženi za genocid nad ruskim stanovništvom u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala