- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Moskva evidentira sve zločine prema ruskim vojnicima u Ukrajini

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Moskva beleži sve zločine nad ruskim ratnim zarobljenicima u Ukrajini, počinioci će odgovarati, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Svi ti ratni zločini (prema ruskim ratnim zarobljenicima) pažljivo se evidentiraju, a počinioci će odgovarati“, rekla je Zaharova na brifingu.
Prema njenim rečima, snimci mučenja ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini pokazuju „zverstvo“ i „životinjsku svirepost“ ukrajinskih bataljona.
Ranije se na internetu pojavio snimak na kome se vidi kako se ruskim ratnim zarobljenicima puca u noge. U objašnjenju je navedeno da se to dogodilo u jednoj od baza ukrajinskih nacionalista u Harkovskoj oblasti. Direktor Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin je 27. marta dao nalog da se utvrde sve okolnosti mučenja zarobljenih ruskih vojnika.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala