- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Moćna erupcija: „Kanibalska“ koronalna eksplozija juri ka Zemlji neverovatnom brzinom

© NASASolarna oluja
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Dve erupcije na Suncu usmerene na Zemlju spojile su se u „kanibalsku koronalnu eksploziju“ i kreću se ka nama brzinom od 3.027.599 kilometara na čas.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kada koronalna eksplozija (CME) pogodi Zemljino magnetno polje, proizvešće snažnu geomagnetnu oluju G3, saopštio je Centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.
G3 oluje klasifikovane su kao jake geomagnetne oluje, što znači da bi nadolazeća sunčeva eksplozija mogla proizvesti auroru u Pensilvaniji, Ajovi i Oregonu.
Koronalna eksplozija "kanibala" dešava se kada sunčeve erupcije koje se brzo kreću prestignu ranije erupcije u istoj oblasti svemira, povlačeći naelektrisane čestice da bi formirale džinovski kombinovani talasni front koji pokreće moćnu geomagnetnu oluju.
Zaslepljujuća polarna svetlost mogla bi da osvetli nebo i na jugu Sjedinjenih Država nakon što je otkriveno 17 solarnih erupcija koje su eksplodirale iz jedne sunčeve pege, od kojih su dve usmerene pravo na Zemlju.
G3 oluje klasifikovane su kao jake geomagnetne oluje, a nadolazeća sunčeva eksplozija mogla bi da dovede do pojave aurore u Pensilvaniji, Ajovi i Oregonu.
Sunčeva pega, nazvana AR2975, od ponedeljka ispaljuje baklje električno naelektrisanih čestica iz sunčeve plazme.
Sunčeve pege na površini Sunca stvorene tokom električnih naelektrisanja, spajaju se u čvorove pre nego što iznenada puknu. Proizvode oslobađanje energije koje pokreće rafale solarne radijacije koje se nazivaju solarne baklje, ili eksplozivni mlazovi solarnog materijala, odnosno koronarno izbacivanja mase (CME).
Sudar ovog „kanibalskog“ CME-a sa magnetnim poljem naše planete već je proizveo geomagnetnu oluju G1 klase, navodi spaceweather.com, dodajući da „postoji šansa za jače oluje u toku današnjeg dana dok Zemlja prolazi kroz magnetizovani trag CME-a.
S obzirom na to da je sunčeva pega iz koje su potekli eksplozivni mlazevi solarnog materijala, AR2975, ponovo eruptirala 30. marta, novi CME koji je proizveden sa tog mesta mogao bi da stigne na Zemlju u ranim satima 2. aprila.
G3 solarne oluje mogu da izazovu probleme sa satelitskom navigacijom i niskofrekventnom radio navigacijom.
Nedavna oluja u februaru prizemljila je 40 Starlink satelita, a naučnici upozoravaju da bi još jača oluja mogla imati potencijal da onesposobi internet širom sveta.
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Solarna oluja pokosila Maskove satelite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala