- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Više hiljada mina i zamki uklonjeno sa oslobođenih teritorija Luganske Narodne Republike

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik u Ukrajini
Ruski vojnik u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Na oslobođenim teritorijama Luganske Narodne Republike deaktivirano je više od 1, 5 hiljada kilograma eksplozivnih predmeta u TNT ekvivalentu i nađeno više hiljada mina, granata i zamki, izjavio je zamenik šefa republičkog Ministarstva za vanredne situacije Vitalij Dubrovski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, najpre se pretražuje teritorija na koju se odvoze izbeglice, socijalni objekti i objekti neophodni za svakodnevne životne potrebe.

„U početku smo radili tačku po tačku, pregledali administrativni blok, a zatim smo počeli pregled parcela, teritorije“, ispričao je Dubrovski o radu MVS LNR na teritoriji termoelektrane u Ščastju koja je očišćena, a gde su nedavno bili stacionirani ukrajinski nacistički bataljoni.

Kako je istakao, na teritoriji termoelektrane ukrajinska vojska ostavljala je mine i zamke, namenjene prvenstveno onesposobljavanju ljudstva: protivpešadijske mine (na primer, novinarima su pokazali minu POM-2) i odskočne mine.

„Pošto je ovde iza teritorije praktično prolazila linija fronta, za ljudstvo koje je moglo ovde da se probije, za naše obaveštajne grupe, za njih je to i bilo postavljeno“, precizirao je on.

On je još dodao da je u cilju energetske bezbednosti republike prioritetni zadatak bio puštanje u rad luganske termoelektrane. Kako je istakao, pripadnici inženjerijskih trupa rade i na termoelektrani i na dalekovodima, pretražena je cela teritorija termoelektrane.

„Ukupno je u sivoj zoni oslobođene teritorije, ne samo termoelektrane, otkriveno, uklonjeno i likvidirano više od 1,3 hiljade jedinica eksplozivnih predmeta i zamki, uređaja ukupne težine od preko 1,5 hiljada kilograma TNT-a“, zaključio je on.

Kako je precizirao, trenutno je očišćeno od mina 80 odsto teritorije termoelektrane.

Situacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Uništena ukrajinska oklopna tehnika u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Presek stanja: Uništena četiri ukrajinska skladišta goriva i 52 vojna objekta
Protivvazdušni raketni sistem Pancir S1 - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
„Pancir S“ uništio ukrajinski dron /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala