- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ne bavimo se dobrotvornim radom: Gas će se plaćati u rubljama, inače će ugovori biti raskinuti

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim državama".
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

"Predlažemo ugovornim stranama iz tih država (neprijateljskih) jasnu i transparentnu shemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine", rekao je Putin na sastanku o avijacionoj industriji.

Ruski predsednik je saopštio da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa u skladu sa količinama i dogovorenim cenama koje su mnogo niže od spot cena.
On je dodao da će aktuelni ugovori biti poništeni, ako kupci iz "neprijateljskih država" ne budu poštovali nove uslove plaćanja.

"Nama niko ništa ne daje besplatno, pa ni mi ne nameravamo da se bavimo dobrotvornim radom. Odnosno, tekući ugovori će biti raskinuti", istakao je Putin.

Iz ukaza koji je potpisao Vladimir Putin proizilazi da će se ova odluka odnositi samo na isporuke gasa koje se vrše gasovodom. „Gasprombanka“ je ovlašćena banka u kojoj će kupci otvarati posebne račune u rubljama.
Ugovori „Gasproma“ sa evropskim agencijama (kako za transport, tako i za isporuku gasa) više puta su menjani do sada. Uglavnom su se menjali tokom pregovora ili zbog izmene evropske regulatorne baze. Ovog puta, menja se ruski zakon.
Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ranije Centralnoj banci, „Gaspromu“ i Vladi da organizuju obračunavanje za gas u rubljama sa zemljama EU i drugim zemljama koje su uvele restriktivne mere. Obim ponude, cene i principi određivanja cena ostaće isti.
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Putin naložio da se Nemačkoj razjasni plaćanje gasa u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala