- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nakon ulaska u sastav Rusije, ujedinjenje Južne i Severne Osetije neophodno

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov
Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov  - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Južna Osetija namerava da uđe u sastav Rusije, a da zatim vlasti pokrenu proceduru za ujedinjenje Južne i Severne Osetije, izjavio je predsednik republike Anatolij Bibilov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
„Postoje pravni koraci koje moramo da preduzmemo. Kada već budemo u sastavu Rusije, postoje procedure koje su povezane sa sa ujedinjenjem subjekata“, rekao je Bibilov u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

Južna Osetija može da uđe u sastav Rusije kao njen sastavni deo. Mislim da je ujedinjenje Osetije neophodno, naglasio je on.

S tim u vezi, predsednik je rekao da bi u slučaju ujedinjenja u okviru Rusije, Južna i Severna Osetija, mogle da se zovu Osetija-Alanija.
On je ocenio da će pridruživanje Rusiji u velikoj meri povećati bezbednost republike, koja igra važnu ulogu za društvo.
„Novi Ustav Ruske Federacije predviđa da Ruska Federacija ni u kom slučaju neće nikome ustupiti teritorije koje se nalaze u njenom sastavu. To u velikoj meri povećava bezbednost stanovništva Republike Južne Osetije", objasnio je predsednik, dodajući da bi u sastavu Rusije njegova zemlja imala više mogućnosti za ekonomski razvoj.
Na pitanje koje pravne korake bi Južna Osetija morala da preduzme da bi se pridružila Rusiji, Bibilov je rekao da je ta odluka od vitalnog značaja za narod zemlje.
„Sve druge odluke su navedene u Ustavu. Naravno, biće neophodno da se održi referendum i da se traži mišljenje naroda“, objasnio je on.
Istovremeno, predsednik je naveo da Južna Osetija održava konsultacije sa Moskvom povodom održavanja referenduma o pripajanju Rusiji.
„Najvažnije je to da su već u toku konsultacije sa našim ruskim kolegama o tom pitanju. I pravni postupci bi trebalo da pre svega budu zasnovani na međunarodnom pravu. Postoji osnova za to. Južna Osetija je nezavisna država i može da donosi odluke za koje smatra da su od vitalnog značaju za nju. Ta odluka je zapravo od životne važnosti za narod Južne Osetije“, istakao je Bibilov.

Podrška specijalnoj operaciji Rusije u Donbasu

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Donbasu, šef kavkaske države saopštio je da će zvanični Chinval nastaviti da pruža podršku operaciji.

„Moramo da shvatimo da je specijalna vojna operacija zajednička za sve koji sebe smatraju Rusima. Rusija je naša istorijska domovina, to je i naša operacija, ujedinjeni smo“, naglasio je on.

Smatramo da smo svi mi učesnici te operacije – mi smo svi jedan narod, objasnio je predsednik.
„Mogu još da kažem da je mnogo momaka iz Južne Osetije još 2014. godine, nikoga ne pitavši otišlo u svojstvu ustanika u Donbas kako bi stajali uz narod Donbasa i nastavićemo sa tim, naravno“, dodao je.
S tim u vezi, objasnio je razlog pružanja podrže Rusiji.

„Zato što shvatamo da ako ne pobedimo tamo, ako ne ostvarimo pobedu tamo u jazbini nacizma, već sutra će ti isti nacisti, zajedno sa nacionalistima i nacistima Republike Gruzije, biti u Južnoj Osetiji. Ovo je naš zajednički zadatak da dokrajčimo nacizam, neonacizam, fašizam“, zaključio je Bibilov.

On je ranije izjavio da Južna Osetija može uskoro preduzeti pravne korake za ulazak u sastav Ruske Federacije.
Podsetimo — nakon oružane agresije Tbilisija na Chinval u avgustu 2008. godine, Abhazija i Južna Osetija su dobile nezavisnost, koju su priznale Rusija i niz drugih zemalja.
Zgrada Parlamenta Južne Osetije - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Narod Južne Osetije se pita: Na pomolu referendum o ulasku u sastav Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala