- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Narod Južne Osetije se pita: Na pomolu referendum o ulasku u sastav Rusije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZgrada Parlamenta Južne Osetije
Zgrada Parlamenta Južne Osetije - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Zakonom Ruske Federacije predviđena je procedura za ulazak država u sastav Rusije, ali za to je neophodno da se narod Južne Osetije izjasni na referendumu, izjavio je predstavnik komisije za zaštitu nacionalnog suvereniteta Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Zakonom Ruske Federacije se predviđa procedura za ulazak država ili dela inostranih država u sastav Rusije. Kako bi se to sprovelo potrebno je da se narod Južne Osetije izjasni na referendumu", pojasnio je Klimov, a prenosi pres služba partije „Jedinstvena Rusija".
On je naveo i da za to nema nikakvih pravnih prepreka.

„Odavno znamo za želju naših suseda iz Južne Osetije da se ujedinimo. Čini mi se, kada sve pravne formalnosti budu ispoštovane, za to neće biti nikakvih pravnih prepreka da se ostvari davna želja stanovnika Južne Osetije da se pripoje Rusiji. Što se nas tiče, sva potrebna pravna pitanja su rešena još pre 20 godina", zaključio je Klimov.

Lider Krima: To će značiti ponovno ujedinjenje naroda

Lider Krima Sergej Aksjonov je izjavio da će ulazak Južne Osetije u sastav Rusije značiti ponovno ujedinjenje naroda koji istorijski i pripadaju prijateljskoj ruskoj porodici naroda.

„U potpunosti podržavamo izjavu predsednika republike Južna Osetija Anatolija Bibilova o strateškom cilju zemlje da uđu u sastav Rusije. Realizacija tog cilja će označiti ujedinjenje naroda Južne Osetije koji istorijski i pripada velikoj i prijateljskoj ruskoj porodici naroda", napisao je Aksjonov na Telegramu.

Referendum o ulasku Južne Osetije u sastav Rusije može biti održan nakon predsedničkih izbora u republici 10. aprila, kada budu završene sve neophodne procedure, saopštila je portparolka šefa države Dina Gasijeva.
Ranije je predsednik republike Južna Osetija Anatolij Bibilok izjavio da republika može uskoro preduzeti pravne korake za ulazak u sastav Ruske Federacije.
Podsetimo, nakon oružane agresije Tbilisija na Chinvali 26. avgusta 2008. godine, Abhazija i Južna Osetija su dobile nezavisnost, koju su priznale Rusija i niz drugih zemalja.
Pogled na glavni grad Južne Osetije Chinval - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Južna Osetija može održati referendum o ulasku u sastav Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala