- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Za ukrajinsku i avganistansku krizu odgovorna Amerika

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih  poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Glavni razlog krize u Ukrajine je dugogodišnja politika koju sprovodi NATO pod rukovodstvom Vašingtona, Zapad je odgovoran i za humanitarnu situaciju i žalosno stanje avganistanske ekonomije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ministar je na trećoj ministarskoj konferenciji država suseda Avganistana (Rusija, Kina, Iran, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan) ukazao da su Amerika i NATO nakon nestanka SSSR-a nastavili da pomeraju vojnu infrastrukturu dalje na istok i pumpali Ukrajinu oružjem.

Kako kaže, stvarali su u njoj vojnu infrastrukturu, što je „ugrožavalo bezbednost Rusije i predstavljalo ozbiljno kršenje odluka donetih u OEBS-u i u odnosima Rusije i NATO-a da se ne jača sopstvena bezbednost nauštrb bezbednosti drugih“.

O širenju vojne infrastrukture NATO-a u centralnoj Aziji

On je takođe napomenuo da se Moskva protivi potencijalnom razmeštanju vojne infrastukture SAD i NATO-a u zemljama srednje Azije koje se graniče sa Avganistanom. Smatramo to neprihvatljivim, istakao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, uprkos prekidu borbenih dejstava u Avganistanu, tamošnja bezbednosna situacija je nestabilna, aktivni su teroristi DAEŠ-a i terorističkih grupa Al Kaide zabranjenih u Ruskoj Federaciji.

Zapad odgovoran za za žalosno stanje avganistanske ekonomije

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova izjavio je da su zapadne zemlje odgovorne za trenutno stanje ekonomije Avganistana.

„Nakon 20-godišnjeg vojnog prisustva NATO-a, praćenog neuspelim eksperimentom nametanja metoda i vrednosti stranih avganistanskom narodu, kolektivni Zapad direktno je odgovoran za današnju humanitarnu situaciju, žalosno stanje avganistanske ekonomije. Stoga bi trebalo da preuzme na sebe finansijski teret za prevazilaženje krize i stabilizaciju situacije”, ocenio je Lavrov na konferenciji država suseda Avganistana.

S tim u vezi, ministar je ukazao na značaj nastavka rada u okviru formata proširene „trojke“ (Rusija, SAD, Kina, Pakistan) na mirnom regulisanju situacije u Avganistanu i na potrebu savesnog učešća američke strane u ovom mehanizmu, polazeći od interesa avganistanskog naroda.

On je konstatovao da „uprkos nedostatku upravljačkog iskustva, finansijskim i ekonomskim ograničenjima i vojnom i političkom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, nova avganistanska administracija generalno uspeva da održi državu na površini“.

Rusija izdala akreditaciju prvom diplomati talibanske vlade

Diplomata se osvrnuo i na pitanje zvaničnog priznanja pokreta „Taliban“ (organizacija pod sankcijama UN zbog terorističkih aktivnosti), rekavši da je glavna prepreka za to nedovoljna inkluzivnost njihove vlade.
U isto vreme, šef ruske diplomatije je saopštio da je Moskva izdala akreditaciju prvom avganistanskom diplomati i da je prošlog meseca on stigao u Rusiju.
„Želim da napomenem da je prvi avganistanski diplomata koji je stigao prošlog meseca u Moskvu, a kojeg su poslale nove vlasti, dobio akreditaciju u našem Ministarstvu“, dodao je Lavrov.
U sredu su u gradu Tunsiju u Kini održan sastanak na marginama treće konferencije ministara spoljnih poslova država suseda Avganistana. Lavrov će u okviru posete Kini prisustvovati i sastanku proširene „trojke” za Avganistan (Rusija, Kina, SAD i Pakistan).
Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
RUSIJA
Lavrov: Postoje pokušaji da se „zapali“ situacija u Aziji, tome doprinosi i NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala