- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Postoje pokušaji da se „zapali“ situacija u Aziji, tome doprinosi i NATO

© Sputnik / Lola ĐorđevićSergej Lavrov, šef ruske diplomatije
Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Posle povlačenja iz Avganistana NATO teži tome da premesti svoje snage u druge delove Azije i tamo preusmeri avganistanske izbeglice, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Na žalost, geopolitička situacija u regionu nije postala jednostavnija, nije došlo do uspostavljanja sveobuhvatne multilateralne saradnje i integracije. Vidimo pokušaje da se ‘podigne nivo napetosti’, destabilizuju postojeći mehanizmi međudržavne saradnje. Svoj doprinos daju i ekskluzivne strukture ograničenog formata i vojni blokovi zasnovani na logici Hladnog rata i politike obuzdavanja “, rekao je ruski ministar koji u Nursultanu učestvuje na sastanku šefova diplomatija država-članica Saveta za saradnju i poverenje u Aziji.
U tom kontekstu Lavrov je ukazao na težnju NATO da posle Avganistana premesti svoje snage u druge zone regiona, bilo da se radi o centralnoj, južnoj ili jugo-istočnoj Aziji i da u te regione usmeri avganistanske izbeglice.
Kako je istakao, Alijansa izbegava pitanje svoje odgovornosti za posledice svojih 20-godišnjih eksperimenata.
„Predlaže se da se rešenjem problema pozabavi međunarodna zajednica, u prvom redu susedi Avganistana“, rekao je Lavrov .
Ruski ministar je istakao da je odlazak NATO iz Avganistana samo dodatno iskomplikovao situaciju u toj zemlji i naglasio da je važno da oružje i vojna tehnika koju je Alijansa tamo ostavila ne bude upotrebljena za neke destruktivne ciljeve.
Takođe je važno da talibani (zabranjena organizacija u Rusiji) ispunjavaju obećanja koja su dali kada je reč o formiranju inkluzivne vlade i borbi protiv terorizma, dodao je Lavrov.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
RUSIJA
Lavrov: Zapad pretvorio Libiju u crnu rupu – nećemo deliti breme odgovornosti za ono što smo osudili
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala