- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev za nedelju dana rasporedio 420 mina u Crnom i Azovskom moru, drži 68 stranih brodova u lukama

© Sputnik / Vitalij Timkiv / Uđi u bazu fotografijaCrno more
Crno more - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Ukrajinska mornarica je u roku od nedelju dana u Crnom i Azovskom moru rasporedila oko 420 morskih mina zastarele konstrukcije tipa „Jam 1“, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov. On je upozorio i da ukrajinske vlasti drže 68 stranih brodova u svojim lukama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U periodu od 25. februara do 4. marta, preostale minolovačke snage ukrajinske mornarice postavile su u vodama Crnog i Azovskog mora oko 420 morskih usidrenih mina zastarele konstrukcije tipa 'Jam 1', u Crnom moru – 370, a u Azovskom – 50“, objasnio je Konašenkov.
Kako kaže, desetak mina koje je postavila ukrajinska mornarica pluta u Crnom moru.
On je napomenuo da su turski mornari nedavno otkrili i neutralisali jednu ukrajinsku minu, a da je druga neutralisana u rumunskim teritorijalnim vodama.
„Niko ne može da zna gde se danas plutaju preostale ukrajinske mine“, dodao je general.

Kijev prisilno drži 68 brodova u ukrajinskim lukama

Istovremeno, portparol je skrenuo pažnju na to da ukrajinske vlasti ne puštaju iz svojih luka 68 brodova različitih država.
„Ukrajinske vlasti trenutno prisilno drže 68 brodova koji pripadaju Turskoj, Kini, Švajcarskoj, Grčkoj, Malti, Panami, Maršalovim Ostrvima, Sijera Leoneu, Komorima, Belizeu, Liberiji, Kajmanskim ostrvima, Danskoj i Siriji u lukama gradova Černomorsk, Odesa, Nikolajev i Južni“, rekao je Konašenkov.
Sa svoje strane, Rusija svakodnevno otvara bezbedan koridor za izlazak stranih brodova iz teritorijalnih voda Ukrajine, napomenuo je on.
Podsetimo, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev najavio je prošle nedelje da će Rusija otvoriti humanitarni koridor za izlazak stranih brodova iz ukrajinskih luka na otvoreno more. On je tada istakao da je 67 stranih brodova iz 15 zemalja i dalje blokirano u ukrajinskim lukama, da odatle ne mogu da izađu na otvoreno more zbog opasnosti od mina koja je nastala krivicom Kijeva, kao i zbog opasnosti od granatiranja ukrajinske vojske.
Britanski razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
RUSIJA
Rusija: Plutajuće ukrajinske mine do Rumunije stižu za četiri dana, do Bugarske za deset
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala