Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Analitičar savetuje kako da zaradite na izborima

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICBrojanje glasova posle predsedničkih izbora
Brojanje glasova posle predsedničkih izbora - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Na klađenju na izborima u Srbiji niko se ne može obogatiti, smatra Đorđe Vukadinović ali i otkriva kako se ipak može zaraditi neki dinar.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sudeći po raznim istraživanjima javnog mnjenja koji su se pojavili u kampanji, rezultati izbora u Srbiji su nikad neizvesniji. Tako su se u poslednja dva meseca pojavila mnoga, manje – više „anonimna“ istraživanja čiji se rezultati kreću od nikad veće podrške SNS, pa do poraza vladajuće koalicije.

Na klađenju na izborima niko se neće obogatiti

Da ne pričamo o izjavama predsedničkih kandidata koji su već „zaseli“ u fotelju na Andrićevom vencu, a mnogi su već postali premijeri - samo što ne biraju ministre i dele zadatke.
Kako nas iskustvo uči, kao i u prethodnih nekoliko izbornih ciklusa najtačnije prognoze rezultata izbora su kladioničarske pa smo odlučili da spojimo ugodno s korisnim i potražili odgovor na pitanje kako zaraditi na izborima u kladionici.
Na klađenju na izbore u srpskim kladionicama niko se ne može obogatiti, kaže za Sputnjik glavni urednik „Nove srpske političke misli“ (NSPM) Đorđe Vukadinović. On smatra da je klađenje na rezultate izbora „više imitacija pravog klađenja“, jer nije dopušteno vezivanje kvota da bi se moglo doći do ozbiljnije zarade. Znači, može se igrati samo singl na tiketu.

Kladionice kao sredstvo manipulacije

Prema njegovim rečima, kladionice ponekad postaju delimično i sredstvo manipulacije jer se brojke koje izbace negde doživljavaju kao bogom dane i mogu da utiču na opredeljenje nekih birača.
Predsednički izbori u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Podkast
Danica Grujičić i Miloš Jovanović: Izbori u Srbiji i ukrajinska kriza | Svet sa Sputnjikom
„Od posebnog uticaja mogu biti te kvote, odnosno brojke koje izbacuju tako da postoji fama kako su kladionice nepogrešive. Međutim, to važi samo za poslednje dane i uglavnom svi previde da od samog početka kad se kvote izbace da se one vremenom pomeraju ili menjaju, što je u redu. Ali te prve izbačene brojke budu dosta problematične, sa puno rupa, a onda se vremenom, kako se bliže izbori, na osnovu uplata, 'legitimnih dojava' i istraživanja koriguju, tako da na kraju postanu relativno ili vrlo pouzdane, ali ne i na početku“, objašnjava Vukadinović.
Zato savetuje potencijalne kladioničare da ako se već klade na izbore, da uplate tikete što pre jer tad ima najviše šupljina i problematičnih brojki na koje bi moglo da se igra i da se zaradi „ne baš mnogo, ali da ipak budete u solidnom plusu“.

Bolja zarada – igre na ivici cenzusa

Najnoviji podaci istraživanja agencije „Faktor plus“ pokazuju da je šest lista oko cenzusa, ali prema Vukadinoviću, čak i da neko pogodi na kladionici za svih šest ko ulazi u parlament a ko je ispod cenzusa, opet se neće obogatiti.
Vukadinović ističe da je najteže za pogađanje, naročito nakon smanjenja cenzusa sa pet na tri odsto, upravo to ko će preskočiti cenzus a ko ne, pogotovo „što naše političke stranke i njihovi veliki lideri ili nemaju dovoljno pameti ili hrabrosti da se stvarno ukrupne“.
„Ne govorim kladioničarski nego istraživački, najteže je pogoditi ko prelazi cenzus jer nema tako preciznog analitičkog i istraživačkog instrumenta koji može da uhvati razliku između 2,6 i 3,1 odsto. A to život znači onima koji trče trku za cenzus a istraživački je to razlika od 0,5 odsto koja je neuhvatljiva. Pa čak i malo veća. Tu gde ima prostora za neke zarade, više ima prostora za greške u istraživačkom smislu i realno na ovim izborima, kao i na prošlim, nije dilema ko će biti prvi drugi ili treći već je dilema ko prelazi cenzus“.
A to nam govori o pervertiranim, odnosno abnormalnim političkim prilikama u Srbiji gde nema mnogo dileme oko zlatne, srebrne ili bronzane medalje a većina se tiska oko „zone ispadanja“ i pitanje je da li i ko uopšte prelazi cenzus, dodaje Vukadinović..
Podseća da na prošlim izborima, 2020. godine nijedna od takvih lista nije prošla cenzus dok će, prema njegovoj proceni, ove godine neka od tih lista preskočiti prag od tri odsto, ali ne sve.

Bitka za Beograd

Rezultati poslednjeg istraživanja NSPM-a, najkonzervativnije gledano, odnosno iz ugla vlasti najpesimističkije, pokazuju da SNS u Beogradu ide na nešto više od 40 odsto, na republičkom nivou iznad 45, dok je rezultat predsednika Vučića iznad 50 odsto.
Izvesna neizvesnost postoji samo u Beogradu, ali je pitanje samo da li će naprednjaci moći sami da formiraju beogradsku vlast, ili će im trebati SPS i još neko, smatra on.

„Bombe“ u finišu kampanje koje menjaju rezultate

Glavni urednik NSPM-a kaže da su odstupanja od rezultata istraživanja moguća i dodaje da bi pre mesec dana prognozirao da lista oko Dveri neće preći cenzus, međutim, pre nekoliko dana ih je podržao dr Branimir Nestorović „tako da je ta lista od sigurnog gubitnika postala realan kandidat za ulazak u parlament“. Tako je i „otpisana lista“ Borisa Tadića odjednom počela da pokazuje znake života zato što je Duško Vujošević nosilac liste za Beograd...
„Hoću da kažem nekad jedna kandidatura, jedna podrška ili jedan gaf ili afera mogu da poremete najbolje, najpreciznije i najpoštenije urađene rezultate. Istraživanja i rezultati su tu samo neka vrsta orijentira a izbori, odnosno Republička izborna komisija bi trebalo da bude ona instanca koja kazuje poslednju reč“, zaključio je Vukadinović.
Lider Dveri Boško Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
SRBIJA
Boško Obradović: Nema razloga da ikad budemo na suprotnoj strani od Rusije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala