Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Boško Obradović: Nema razloga da ikad budemo na suprotnoj strani od Rusije /video/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICLider Dveri Boško Obradović
Lider Dveri Boško Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
Ne vidim u ovom trenutku razloga da uvodimo sankcije Rusiji, ne vidim razlog da ikad budemo na suprotnoj strani od Rusije i ne vidim razlog zašto bismo bilo šta verovali Zapadu posle svega što smo preživeli, kaže lider Dveri i predsednički kandidat koalicije Patriotski blok.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Obradović u intervjuu za Sputnjik govori o tome šta nudi biračima, ali i o ukrajinskoj krizi, njenim posledicama po Srbiju i zapadnim ucenama.
„Zapad kao što danas opkoljava Rusiju opkoljava vekovima i Srbiju ne sa idejom da Srbiji bude bolje nego da okupiraju naše resurse, okupiraju našu teritoriju. Naravno da će oni doći sa klasičnom kolonijalnom pričom da vam donose ljudska prava i demokratiju. Ili čak idu bez pardona, gaze. Imate jednostavan izbor: ili nestati i biti kolonija, ili biti suverena zemlja koja će braniti svoje nacionalne i državne interese tako što će se suprotstaviti tim idejama kolonizatora“.
Svet je podeljen u gledanju na dešavanja u Ukrajini. Kako ih vi vidite?
To je velika tragedija nama dva bratska naroda, ruskog i ukrajinskog, ali nisam slep kod očiju, vidim zašto je do toga došlo. Vidim da je RF morala u jednom trenutku da podvuče crtu. Ukrajina je žrtvovana za interese NATO pakta da uđe u potpuno nepotrebni sukob sa sopstvenim stanovništvom i sa Rusijom. Mi imamo ozbiljnu geopolitičku situaciju koja deli savremeni svet na one koji su spremni da ginu za interese NATO pakta, slede instrukcije Zapada makar i na sopstvenu štetu i slobodoljubivo čovečanstvo koje ne želi da bude pod zapadnom dominacijom jer je vreme unipolarnog sveta završeno i SAD i NATO više ne mogu da bombarduju gde i šta hoće.
Kakve su posledice po nas?
Višestruke. U okviru predsedničke kandidature izaći ću sa potpuno novim konceptom spoljnopolitičke doktrine Srbije jer je naš put u EU završen. EU nas neprestano ucenjuje, sledeća će biti uvođenje sankcija Rusiji što je za nas neprihvatljivo. Stara ucena da priznamo lažnu državu Kosovo je takođe neprihvatljiva. Nama treba nova evropska politika, a to je bilateralna saradnja sa EU, strateška saradnja sa Rusijom i nova regionalna politika i pre svega srpske integracije. Za mene je logičnije da nema granica između Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i ta vrsta integracije će biti prioritet naše regionalne politike. U perspektivi i neki balkanski mini Šengen. I najvažnija posledica krize u Ukrajini može biti kriza energenata, kriza hrane i kriza novog sveta.
Da nam kažu sutra ulazite u EU ako uvedete sankcije Rusiji kako biste se ponašali?
Sigurno sutra nećemo ući u EU. Ali hipotetički, zahvalili bismo se na toj članskoj karti i rekli da ne možemo da izdajemo naše istorijske saveznike i prijatelje niti da radimo u interesu NATO pakta, a protiv Rusije. Toliko skupu kartu za EU nismo spremni da platimo. I da nam danas ponude da sutra uđemo pod tim uslovom ne bih pristao, a zamislite besmislicu da pristajete na ucene iz Brisela, a nemate nikakvu perspektivu članstva.
Pritisci su uvek postojali i postojaće. Zapad uvek igra neku svoju igru na Balkanu, ispostavlja ultimatume i svaka srpska vlast se suočavala s tim. Ono što je za mene dilema jeste da li aktuelna vlast menja spoljnu politiku. Da li ste morali da u UN glasate za rezoluciju o Ukrajini koja je direktno usmerena protiv Rusije? Zar niste mogli da budete uzdržani?
Koja bi bila cena?
Ako postavite pitanje morate li da učinite neki diplomatski potez postavljam kontrapitanje: ima li kraja ucenama iz Brisela i NATO. Šta ako je sledeća ucena da se učlanite u NATO ili da uvedete sankcije Rusiji?
Da li biste odbili da uvedete sankcije Rusiji čak i ako bi vas ucenili nečim vrlo krupnim?
Nešto od toga mogu da kažem odmah da ne bih pristao. Za neke još dramatičnije pretnje naravno da bi moralo da se odlučuje na nivou kompletnog naroda, referendumom.
A ako vam kažu da makar negde napravite kompromis i za početak zabranite ruske medije?
Kompromis po kompromis i na kraju završite kao vazal NATO pakta. Ustupak po ustupak vas vodi u zavisnost od Zapada. Ne bih nikada pod bilo kakvim pritiscima ograničavao medije u Srbiji jer šta to znači - da postoji samo jedna istina, samo ona koja nam se nameće sa Zapada? Pa neće biti.
Podržavate li vojnu neutralnost?
To apsolutno podržavam. Ne samo vojnu nego i političu neutralnost. Da bi to dobilo na najvećoj težini treba da postane i ustavna kategorija.
Da pobedite na izborima da li biste dalje pregovarali s Aljbinom Kurtijem? I da li biste u slučaju da krene napad na Srbe na severu odlučili da priskočite u pomoć tim Srbima i vojskom?
Pregovarati je uvek bolje nego ratovati. Nije sporan razgovor nego o čemu i kako. Aktuelna vlast pregovara poslednjih 10 godina isključivo na našu štetu. Dve stvari su ključne: da se tema KiM vrati u UN. I ispunjenje svih odredaba rezolucije 1244, a između ostalih je i povratak do 1000 pripadnika srpskog državnog osoblja na teritoriju KiM. Najosetljivije pitanje je upotreba vojske ali za mene tu nema dileme: bilo kakav novi pogrom na KiM ne bi više smeo nikad da se ponovi. Država i vojska Srbije imale bi obavezu da zaštiti živote, imovinu i svetinje srpskog naroda na KiM ako bi bilo kome palo na pamet da planira neku novu Oluju.
Kakvu biste politiku vodili prema Republici Srpskoj?
Nama je RS svetinja. Država Srbija ima posebnu obavezu brigu za očuvanje RS. Kao narod moramo i da imamo svoj nacionalni cilj u 21.veku. Ne vidim razloga da to ne bude osamostaljenje RS i njenog pridruživanje Srbiji. A što se tiče BiH ona bi trebalo mirno da se razdruži.
Da li će to Zapad dozvoliti?
Ti planovi neće se sprovoditi nikakvim ratom ni sukobima. To je cilj. O tom cilju se razgovara sa velikim silama. U jednom trenutku možda će raspored velikih sila biti takav da će to biti potpuno realno.
Mi se zapravo približavamo novom Berlinskom kongresu. Moramo ozbiljno da razmišljamo o tome kako ćemo ostvariti naše nacionalne i državne interese u 21.veku a to ne možemo bez novog dogovora svetskih sila. A uveren sam da sa onim što se dešava u Ukrajini kreće nova preraspodela geopolitičke moći na planeti u kojoj lako može da se desi da će se Rusija i Kina mnogo više pitati ovde na Balkanu.
Strahujete li od ekonomskih potresa?
Treba nam vanredna ekonomija, prehrambena samodovoljnost i samoodrživost domaće privrede i poljoprivrede. Ne smemo da budemo zavisni od uvozničkog lobija.
Po čemu se Dveri razlikuju od ostalih iz desnog bloka?
To je patriotska suverenistička pozicija, borba za očuvanje KiM u sastavu Srbije, briga za Republiku Srpsku, briga za Srbe u Crnoj Gori, za sve Srbe u regionu i rasejanju, aktivna pozicija protiv članstva Srbije u NATO, protiv uvođenja sankcija Rusiji. Tu ima najmanje 4-5 izbornih listi koje se obraćaju na nama sličan način. Ja predstavljam najstariju ili najaktivniju opciju. Niko od nas nije do sada bio na vlasti, nema nikakve veze ni sa ovim ni sa prethodnim režimom. Razlikujemo se i po konkretnom političkom programu s kojim smo izašli.
Kakav rezultat očekujete na izborima?
Očekujemo da ćemo imati svoj poslanički klub u budućem sazivu Narodne skupštine i odbornički klub u budućem sazivu Skupštine grada Beograda i da ćemo biti jedan od presudnih faktora za formiranje buduće vlasti i u Beogradu i na nivou republike. Što se tiče moje predsedničke kandidature, borim se za drugi krug predsedničkih izbora.
Ako bude drugog kruga, a vi ne uđete u njega, da li biste podržali Aleksandra Vučića ili predstavnika neke opozicione partije?
U ovom času se borim da ja budem taj koji će biti u drugom krugu izbora, a da bismo bilo koga drugo podržali imaćemo ozbiljan spisak uslova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala