- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Važna poruka Rusije i Kine za ceo svet

© AFP 2023 / STRSergej Lavrov i Vang Ji
Sergej Lavrov i Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Amerika ne može pobeći od odgovornosti za ukrajinsku krizu, a sada ne čine ništa da se ta kriza reši. Ovo je poruka poslata iz kineskih medija tokom dvodnevne posete Sergeja Lavrova Kini, a ona najbolje oslikava i atmosferu diplomatskog susreta. Uz podsećanje da je Kina apsolutno protiv sankcija nametnutih Rusiji, to je poruka za ceo svet.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovako susret ruskog ministra spoljnih poslova sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem za Sputnjik komentariše dugogodišnji dopisnik iz Pekinga Milorad Denda.

Veliki značaj posete Sergeja Lavrova Kini

On dodaje da značaj susreta ide u više pravaca, a glavni je potvrđivanje stabilnih kinesko – ruskih odnosa i želje da nastave da se razvijaju onako kako je zacrtano u dogovorima dvojice predsednika, Si Đinpinga i Putina.
„Drugi značaj ovog sastanka je činjenica da je do njega došlo u okviru takozvanih sastanaka suseda Avganistana. To je bio ministarski sastanak predstavnika Pakistana, Irana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana. U tom okviru trebalo bi da se sretnu i predstavnici Kine, SAD i Rusije. Reč je o značajnom sastanku, pre svega kada je reč o situaciji u centralnoj Aziji, a posebno kada je reč o situaciji u Ukrajini“, objašnjava Denda.
On podseća da su u svetlu događaja u Ukrajini oba ministra pričala o tome koliko su kontraproduktivne nelegalne sankcije uvedene Rusiji. Denda primećuje da su detalji sastanka vezani za konkretne razgovore na ovu temu za javnost ostali tajna, ali kaže da je Kina pronašla drugi put da pošalje svoju jasnu poruku. Kineski ministar spoljnih poslova razgovarao je sa Lavrovom, a pre njega sa Žozepom Boreljem, visokim predsednikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.
„Tim povodom u kineskim medijima upravo se ističe da ekstremne sankcije povređuju međusobno partnere i vode ka tome da i zemlje koje nisu uključene u to plaćaju cenu zbog ukrajinske krize. Kinezi stalno ističu da sankcije nisu način rešavanja problema, da su one nelegalne, da ne doprinose rešavanju i smirivanju. Oni insistiraju na tome da se takav način vođenja politike ukloni sa međunarodne scene“, podseća Denda.
On dodaje da kineska spoljna politika od početka sukoba u Ukrajini konstantno pokušava da rasvetli i jasno istakne izuzetno važnu činjenicu, odnosno da razbije celokupan narativ koji pokušava da se sa Zapada nametne celom svetu.
„To je priča o takozvanoj borbi demokratije i slobodnog sveta protiv autokratije, o borbi dobra protiv zla i tome slično, Kina pokušava da istakne da je problem u sadašnjoj krizi u Ukrajini hladnoratovski mentalitet koji se gura iz Vašingtona. Ta politika iz Vašingtona takođe gura i podelu sveta u konfrontacione tabore i prisiljavanje drugih da prihvate stranu, da se opredele, što je još manje poželjno na svetskoj ceni“.
Denda dodaje da je takva poruka poslata i tokom dvodnevne posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Kini, SAD su odgovorne za trenutna dešavanja u Ukrajini.

Kina je važan partner Rusije

On je siguran da se deo razgovora ruskog i kineskog ministra spoljnih poslova iza zatvorenih vrata odnosio i na praktične korake da se zaobiđu sankcije. Dodaje da svet nije u dovoljnoj meri svestan koliko je je Kina važan partner Rusiji, jer je njena privreda duboko integrisana u međunarodnu, ona je najvažniji trgovinski partner dve trećine sveta.
„U tome je i problem za Zapad, a pre svega za Vašington. Kineska ekonomska moć može sa uspehom da odbija udare koji bi se pripremali na nju. Jasan je odlučan kineski stav da Pekingu niko neće određivati kako će ona voditi politiku prema svojim partnerima. Kao i u svakoj diplomatiji ima nastojanja da se stvari reše na najbolji mogući način, izbegavanjem sudara i sukoba, ali stav je jasan - Kina sa Rusijom nastavlja da održava potpune ekonomske odnose“, zaključuje Denda.
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Lavrov i Vang: Kontraproduktivne nelegalne sankcije protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala