- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington pozdravio proterivanje ruskih diplomata iz Evrope; Ruska ambasada: Nova potvrda nemoći

© Mihail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaRuska ambasada u Vašingtonu: Za „vizni rat“ kriva isključivo američka strana
Ruska ambasada u Vašingtonu: Za „vizni rat“ kriva isključivo američka strana - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Pozdravljajući odluku o proterivanju ruskih diplomata iz evropskih zemalja, Stejt department protivreči ranijim izjavama Vašingtona o privrženosti diplomatskom radu. Politika obezvređivanja ruskih predstavništava mora biti zaustavljena i odražava novu potvrdu nemoći, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.
Ambasada je reagovala na izjavu portparola Stejt departmenta Neda Prajsa da Amerika pozdravlja proterivanje ruskih diplomata iz brojnih evropskih zemalja i da će nastaviti da vrše pritisak na Rusiju sa svojim saveznicima.

„Prajsova podrška odluci o proterivanju naših zaposlenih smatramo protivrečnošću izjavama rukovodstva SAD o privrženosti diplomatiji u rešavanju globalnih problema“, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici diplomatskog predstavništva.

Ruska ambasada je izrazila podršku kolegama koji su se suočili sa neprijateljskim aktivnostima zapadnih država.

„Politiku obezvređivanja ruskih diplomatskih predstavništava u inostranstvu, koju su odabrali Vašington i njegovi saveznici, vidimo kao još jednu potvrdu nemoći 'kolektivnog Zapada' u zaštiti svoje tačke gledišta tokom ravnopravnog dijaloga zasnovanog na uzajamnom poštovanju. Pozivamo SAD i njihove partnere da odustanu od destruktivne politike podrivanja diplomatije, koja je toliko neophodna u uslovima međunarodnih tenzija“, napomenula je ambasada.

U utorak je saopšteno da Holandija, Belgija, Irska i Češka proteruju desetine ruskih diplomata. Severna Makedonija proglasila je petoro zaposlenih u ruskoj ambasadi za persone non grata. Pre toga je i ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev potvrdio prijem note Ministarstva spoljnih poslova Poljske o proterivanju 45 ruskih diplomata koji se optužuju za špijunažu.
Zgrada ambasade Rusije u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
RUSIJA
Nervi su nam jaki, a koža debela: Ruska ambasada o neprijateljskim potezima Poljske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala