- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajini preti međuverski sukob sa nepredvidivim posledicama: Bezbožnici će doživeti poraz

© Sputnik / M. Юrčenko / Uđi u bazu fotografijaVernici Ukrajinske pravoslavne crkve
Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
U Moskovskoj patrijaršiji su upozorili poslanike ukrajinskog parlamenta o mogućnosti masovne konfrontacije sa nepredvidivim posledicama, jer ako se zakon usvoji, on će zabraniti rad religioznih organizacija sa centrom u Rusiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nacrt zakona broj 7213, koji je registrovan u ukrajinskom parlamentu 26. marta, podrazumeva da se unesu izmene u zakon ‘O slobodi savesti i verskim organizacijama’, kojima će se, u stvari, zabraniti rad kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Ukrajini“, pojasnio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov.

On je podsetio, da ovaj nacrt zakona podrazumeva oduzimanje pokretne i nepokretne imovine koja pripada zajednicama Ukrajinske pravoslavne crkve.
„U slučaju da se ovakav zakon usvoji, on će dozvoliti jači pritisak na hiljade zajednica Ukrajinske pravoslavne crkve, prisiljavajući ih da pređu u raskolnike i ‘legalizuje’ česta osvajanja hramova kanonske crkve u Ukrajini, koja se dešavaju poslednjih dana, kao i nasilje nad njenim sveštenicima i vernicima“, smatra predstavnik Moskovske patrijaršije.
„Ako se uzme u obzir zahuktala politička i socijalna situacija u Ukrajini, usvajanje takvog izuzetno radikalnog zakona može se pretvoriti u masovnu međuversku konfrontaciju sa nepredvidivim posledicama“, zaključio je on.
Lider Republike Krim Sergej Aksjonov smatra da će ukrajinske vlasti koje su pokrenule borbu protiv kanonske UPC doživeti poraz i sramotu.
"Kraj bezbožnika je uvek isti - poraz i sramota. To je dokazala istorija", napisao je Aksjonov na svom Telegram kanalu.
I u Kremlju imaju negativan stav prema nacrtu zakona o zabrani delatnosti Ukrajinske pravoslavne crkve koji je predat Vrhovnoj radi Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da to ne bi trebalo nikako da se povezuje sa tokom rusko-ukrajinskih pregovora koji su održani 29. marta u Istanbulu.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Kijevu tokom protesta protiv usvajanja anticrkvenih zakona ispred Vrhovne rade Ukrajine. - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Ukrajinskoj Radi podnet nacrt zakona o zabrani delatnosti Ruske pravoslavne crkve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala