- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinskoj Radi podnet nacrt zakona o zabrani delatnosti Ruske pravoslavne crkve

© Sputnik / Grigoriй Kostin / Uđi u bazu fotografijaVernici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Kijevu tokom protesta protiv usvajanja "anticrkvenih" zakona ispred Vrhovne rade Ukrajine.
Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Kijevu tokom protesta protiv usvajanja anticrkvenih zakona ispred Vrhovne rade Ukrajine. - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Vrhovnoj radi Ukrajine podnet je nacrt zakona o zabrani delatnosti Ruske pravoslavne crkve, oduzimanju nepokretnosti i druge imovine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako se navodi na sajtu, nacrt zakona predviđa izmenu člana 3 zakona „O slobodi savesti i verskim organizacijama“.
„Član 3 dopuniti pasusom sledećeg sadržaja: 'Radi zaštite javne bezbednosti i poretka zabranjuje se aktivnost religioznih organizacija (udruženja) koje neposredno ili u sastavu druge religiozne organizacije (udruženja) ulaze u strukture religiozne organizacije (udruženja) čiji je rukovodeći centar (uprava) van granica Ukrajine u državi za koju je zakonom priznato da je izvršila vojnu agresiju protiv Ukrajine i/ili je privremeno okupirala deo teritorije Ukrajine“, navodi se u dokumentu.
Nacrt zakona predviđa da Vlada Ukrajine u roku od mesec dana nakon stupanja zakona na snagu „treba da preduzme neophodne mere u vezi raspolaganja objektima pokretne i nepokretne imovine koji su u vlasništvu, u zakupu ili kojima na druge načine raspolažu organizacije (udruženja) čija se aktivnost zabranjuje ovim zakonom“.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SRBIJA
Poruka srpskog patrijarha Kijevu: Priznajemo samo kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala