Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poruka srpskog patrijarha Kijevu: Priznajemo samo kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu na čelu sa Njegovim Blaženstvom mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem, navodi se u obraćanju patrijarha srpskog Porfirija organizatorima i učesnicima Međunarodne konferencije „Jedinstvo crkve: bogoslovske, kanonske i istorijske dimenzije“.
Obraćanje poglavara Srpske pravoslavne crkve pročitao je vikar Njegove Svetosti patrijarha srpskog i učesnik bogoslovske konferencije u Kijevu episkog moravički Antonije.
„Teška su iskušenja koja su zadesila pravoslavni narod Ukrajine. Po zakonu crkvenog života, jedinstva i sabornosti, saosećamo sa našom braćom. Kada su u skorijoj prošlosti srpski hramovi pretvarani u ruševine i kada je na hiljade Srba postalo izbeglice Ukrajinska pravoslavna crkva bila je sa nama duhovno i mi smo uvek osećali molitvenu podršku Kijeva“, rekao je patrijarh srpski Porfirije u svom obraćanju.
Prema njegovim rečima, „podržavanje raskolnika, pretnje i nasilje, zauzimanje pravoslavnih hramova i usvajanje diskriminatornih zakona usmerenih protiv kanonskog pravoslavlja ne mogu biti opravdani nikakvim državnim ili nacionalnim razlozima, jer je sve to otvoreni rat protiv Hrista Spasitelja, kao i protiv Njegove Jedine, Svete, Saborne i Apostolske Crkve“.

„Crkva svetitelja Save priznavala je i priznaje u Ukrajini samo jednu kanonsku crkvu – Ukrajinsku pravoslavnu crkvu pod omoforom Vašeg Blaženstva. Pričešćujući se iz jedne čaše, molimo se za okončanje previranja na ukrajinskoj zemlji“, poručio je patrijarh Porfirije.

Vikar patrijarha srpskog, episkop moravički Antonije nagrađen je ordenom Svetog kneza Vladimira prvog stepena Ukrajinske pravoslavne crkve.
Kupola Verhospaskog sabora u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
RPC: Cenimo doslednost novog srpskog patrijarha po pitanju raskola u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala