RPC: Cenimo doslednost novog srpskog patrijarha po pitanju raskola u Ukrajini

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKupola Verhospaskog sabora u Moskvi
Kupola Verhospaskog sabora u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva pozdravlja izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za srpskog patrijarha, polazeći pre svega od kontinuiranog stava po pitanju ukrajinskog raskola. Sa optimizmom gledamo na razvoj odnosa dve crkve, rekao je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne odnose Moskovske patrijaršije Nikolaj Balašov.
„Sa zadovoljstvom smo primili odluku arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Mitropolit Porfirije je dobro poznat u Ruskoj crkvi, radili smo na mnogim zajedničkim projektima... U celini uzev, sa optimizmom gledamo na razvoj odnosa između dve crkve“, rekao je Balašov.

Duhovno iskustvo i odmerenost su Profiriju obezbedili glasove srpskog episkopata, dodaje Balašov.

On je posebno istakao doslednost stava SPC prema pitanju ukrajinskog raskola.

„Polazimo od uverenja da će biti očuvan dosadašnji kurs SPC u svemu što se tiče shvatanja jedinstva crkve. Mitropolit Porfirije je zaštitnik kanonskog crkvenog ustrojstva. Prethodnih godina smo uvek videli s njegove strane podršku pravoslavnim vernicima u Ukrajini i neprihvatanje raskola“, dodao je Balašov.

Podsetimo, nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko. Potom je, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana raskolnička struktura — takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“, a u januaru 2019. godine ona je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Porfirijev izbor važan je događaj i za RPC, istakao je Balašov.

„To je veliki događaj u životu bratske crkve s kojom imamo posebno tesne odnose, i zbog naše istorije ali i zbog uzajamne podrške naših naroda i zajedničkog shvatanja izazova za jedinstvo crkve“, rekao je on.

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) juče je izabran za 57. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Njemu je juče čestitke uputio i ruski patrijarh Kiril.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala