- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija razrađuje varijante za slučaj prekida isporuka nafte NIS-u Jadranskim naftovodom

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Razrađuju se varijante za slučaj prekida isporuka nafte NIS-u Jadranskim naftovodom (JANAF), saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je navedeno, obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo energetike, koje analizira sve varijante i rešenja za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta u slučaju prekida isporuke sirove nafte JANAF-om.
Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata uključujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke, kažu u ministarstvu.
Takođe, sagledavaju se efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na moguće prekide isporuke naftovodom JANAF.
Pored toga, biće sagledane sve mogućnosti da se snabdevanje JANAF-om produži, uz preduzimanje mera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja.
Transport sirove nafte u Srbiju obavlja se pre svega cevovodnim putem odnosno naftovodom JANAF, koji povezuje luku Omišalj sa transpornim sistemom JP Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.
Radnici u rafineriji nafte Rumaila u Iraku - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
EKONOMIJA
Jadranski naftovod objavio od kad prekida isporuku sirovine za NIS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala