- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na vezi sa Šolcom i premijerom Italije: Objasnio kako će se plaćati gas u rubljama

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin odvojeno je razgovarao telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Italije Marijom Dragim, saopštila je pres-služba Kremlja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je precizirano, tema razgovora bila je odluka Moskve da pređe na mehanizam plaćanja isporučenog ruskog gasa u rubljama.
„Izmena procedure plaćanja uvodi se zbog toga što su zemlje-članice EU, kršeći norme međunarodnog prava, zamrznule devizne rezerve Banke Rusije“, navodi se u saopštenju.
Putin i Šolc su se dogovorili da stručnjaci dve zemlje dodatno razgovaraju o plaćanju ruskog gasa u rubljama.

„Ističe se da doneta odluka ne bi trebalo da dovede do pogoršanja ugovornih uslova za evropske kompanije-uvoznike ruskog gasa. Dogovoreno je će stručnjaci dve zemlje dodatno porazgovarati o tom pitanju“, precizira pres-služba Kremlja.

Ističe se da je Putin pružio slična objašnjenja i italijanskom premijeru.
Ruski lider je takođe razmenio mišljenja sa Šolcom i italijanskim premijerom o situaciji u vezi sa novom rundom pregovora ruske i ukrajinske delegacije koja je održana u Istanbulu.
„Takođe su razmotrena pitanja osiguravanja bezbedne evakuacije civila iz područja gde se vode borbe, pre svega iz Marijupolja“, precizirano je u saopštenju pres-službe Kremlja nakon razgovora Putina i Šolca.
Kako je saopštio Kabinet ministara Italije, premijer Mario Dragi je u razgovoru sa Putinom izrazio spremnost Italije da doprinese mirovnom procesu u Ukrajini.

Način plaćanja

Oglasila se i nemačka vlada. Kako se navodi, predsednik Rusije je obavestio Šolca da će od 1. aprila isporuke gasa biti plaćane u rubljama i istakao da se za everopske uvoznike ništa neće promeniti. Računi će se vršiti plaćati u evrima i, kao i obično, uplaćivati Gasprombanci kojoj nisu uvedene sankcije. Banka će onda konvertovati evre u rublje.
Šolc je, kako bi bolje razumeli proceduru plaćanja u rubljama, zatražio informacije u pisanoj formi. On je, ipak, dodao da sporazum G7 ostaje na snazi: isporuke energenata će se plaćati isključivo u evrima i dolarima, kako je predviđeno ugovorima.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Plaćanje gasa u rubljama neće početi 31. marta, to je proces koji zahteva vreme
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala