- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši bugarski ministar: U ovoj situaciji ćemo ostati bez gasa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaRuski brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski" u nemačkoj luci Mukran
Ruski brod za postavljanje cevi Akademik Čerski u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Bugarska će nesumnjivo ostati bez gasa u trenutnoj situaciji, izjavio je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov za televiziju „bTV“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Osim iz Rusije, gas nema odakle da stigne“, rekao je bivši ministar na zapažanje voditeljke da 1. aprila nastupa „Dan iks“ kada će zemlje morati da plaćaju ruski gas u rubljama inače će isporuke biti obustavljene.

„Možda treba da budemo zahvalni što nisu isključili gas krajem februara, jer da su ga tada isključili, ne znam kako bismo preživeli ovaj hladni mart“, rekao je Ovčarov.
Kako je naglasio, u aktuelnoj situaciji sa gasom biće na dobitku zemlje koje su posrednici između Rusije i država koje odbijaju da plate u rubljama.
Po mišljenju bivšeg ministra, opcija sa povećanjem isporuka iz Azerbejdžana izgleda nerealno zbog visoke cene gasa i nedostatka infrastrukture. Neće biti dovoljne ni isporuke gasa iz grčkog terminala u Revitusi.

„Na osnovu čega pristupamo pitanju isporuka gasa sa takvim samopouzdanjem? Šta, očekujemo da su Putin i Rusija toliko velikodušni? Ceo svet im je objavio rat, a oni će reći: 'Dobro, isporučivaćemo vam gas i to tako kako vi želite?'. Kada je u toku takva igra treba imati u vidu da će i suprotna strana povući svoj potez“, ocenjuje bivši ministar.

Na pitanje novinarke zašto se Bugarska socijalistička stranka, čiji je i Ovčarov član, protiv isporukama naoružanja Ukrajini, bivši ministar je upitao: „Da li će se tako zaustaviti rat?“.
Takođe je podsetio na zahteve koje je Rusija uputila NATO-u i Ukrajini pre početka vojne operacije.
„Rusija je želela da Ukrajina ne uđe u NATO. To je ono što su Rusiji obećali pre 30 godina, a što sada predlaže i Ukrajina. Drugo, Rusija je zahtevala da se poštuju Minski sporazumi koji su predviđali poseban status Donjecke i Luganske oblasti. Zar je to bilo teško uraditi s obzirom na to da su sada svi spremni to da urade? To nismo uradili pre mesec i po, a sada ne razumemo zašto smo u ratu“, konstatovao je Ovčarov.
Podsetimo, portparolka Vlade Bugarske Lena Borislavova izjavila je da Bugarska odbija da plaća ruski gas u rubljama.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Bugarska odbija da plaća ruski gas u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala